Share |

Материали за "Страната и света"

Април 6, 2017
Ноември 2, 2016

За осма поредна година, зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел организира конкурс за учениците от цялата страна на европейска тематика.

За осма поредна година, зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел организира конкурс за учениците от цялата страна на европейска тематика. Темата на тазгодишното издание на творческата надпревара е „10 години България в ЕС: резултати и предизвикателства”. На 1 януари следващата година се навършват точно десет години от приемането на България в Европейския съюз и целта на конкурса е да покаже как учениците възприемат членството ни в Съюза, какви са според тях преимуществата и предизвикателствата от това членство.

Октомври 10, 2016

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов участва в XI годишна среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България.

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов участва в XI годишна среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България. Заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, заместник-министъра Деница Николова и кмета на Бургас Димитър Николов, той взе участие във форум „Градско развитие и устройство на територията“. Министър Лиляна Павлова за пореден път посочи за пример Благоевград като Община – лидер в санирането на многофамилни жилищни сгради. „Благодарение на Благоевград Програмата има визуализация и брандиране.

Септември 8, 2016

Министерство на икономиката стартира проект „Техностарт 2- Насърчаване на иновационната активност на младите хора“, като отпуснатите средства са на обща стойност 297 000 лв., съобщават от Областен информационен център – Благоевград.

Министерство на икономиката стартира проект „Техностарт 2- Насърчаване на иновационната активност на младите хора“, като отпуснатите средства са на обща стойност 297 000 лв., съобщават от Областен информационен център – Благоевград.

Средствата са насочени към стартиращи фирми в сферата на преработващата промишлеността и научната и развойна дейност. Дейността на организацията трябва да бъде обоснована в бизнесплан, акцентиращ върху жизнеспособност и иновативност в бизнеса.

Август 25, 2016

Общо 350 милиона лева ще бъдат инвестирани за научни изследвания и технологично развитие по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ чрез обявените тази седмица 2 процедури - „Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения“ и „Изграждане и развитие на центрове за компетентност“, съобщават от Областен информационен център – Благоевград.

Общо 350 милиона лева ще бъдат инвестирани за научни изследвания и технологично развитие по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ чрез обявените тази седмица 2 процедури - „Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения“ и „Изграждане и развитие на центрове за компетентност“, съобщават от Областен информационен център – Благоевград.

Юли 15, 2016

В местността Яворова поляна над с. Говедарци днес, дирекция „Национален парк „Рила“ организира инициатива в чест на 60-годишнината от рождението на Мими Праматарова – първият директор на НП „Рила“.

В местността Яворова поляна над с. Говедарци днес, дирекция „Национален парк „Рила“ организира инициатива в чест на 60-годишнината от рождението на Мими Праматарова – първият директор на НП „Рила“. Мястото на събитието е ботаническият маршрут „Приятели на растенията“, който тръгва от Яворова поляна в чест на Мими Праматарова, за нейната сърцатост и професионализъм в защитата на природата. През 2006 г. на една от скалите на първата по рода си специализирана ботаническа пътека в България е открита паметна плоча, за да може всеки посетител да научи за „Царицата на Рила“.

Юли 13, 2016

Вашингтон - В столицата на Щатите стартира Годишната среща на върха на Трансатлантическата парламентарна група за противодействие на тероризма (TAG).

Вашингтон - В столицата на Щатите стартира Годишната среща на върха на Трансатлантическата парламентарна група за противодействие на тероризма (TAG). Началото бе поставено с дискусия за миграцията и борбата с тероризма с ключовото участие на Шон Дъфи – конгресмен в Камарата на представителите на САЩ от щата Уисконсин и съпредседател на TAG.

Юни 28, 2016

Посетителска група от България е на двудневна визита в Брюксел по покана на председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в нея Мария Габриел.

Посетителска група от България е на двудневна визита в Брюксел по покана на председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в нея Мария Габриел.

Март 18, 2016

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел бе удостоена с високото отличие „Евродепутат на годината 2016“ в категория „Развитие“ на специална церемония в Брюксел.

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел бе удостоена с високото отличие „Евродепутат на годината 2016“ в категория „Развитие“ на специална церемония в Брюксел. Тя е единственият български евродепутат, печелил два пъти престижната награда - през 2013 г. бе отличена с приза в категория „Равенство на половете“.

Март 11, 2016

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел организира представяне на уникалните дадености на Банско за целогодишен туризъм и инвестиции в сърцето на Европа.

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел организира представяне на уникалните дадености на Банско за целогодишен туризъм и инвестиции в сърцето на Европа. Мащабното събитие под мотото „Банско: природа, традиции, модерност“ ще се състои на 14 март в Комитета на регионите в Брюксел. Специален гост на откриването ще бъде д-р Михаел Шнайдер, председател на Групата на ЕНП в Комитета на регионите.

Февруари 25, 2016

По идея на зам.-председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел, деца от Благоевград изработиха тематични картички и мартеници за чуждестранните членове на Европейския парламент.

По идея на зам.-председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел, деца от Благоевград изработиха тематични картички и мартеници за чуждестранните членове на Европейския парламент. Инициативата на евродепутата подкрепи и община Благоевград, насърчавайки творческите звена да се включат активно и изпратят посланията на децата в Брюксел.

Февруари 25, 2016

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев и народният представител на ПП ГЕРБ-Благоевград Даниела Савеклиева са на официално посещение в Москва.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев и народният представител на ПП ГЕРБ-Благоевград Даниела Савеклиева са на официално посещение в Москва. В качеството си на заместник-председател на Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание Даниела Савеклиева е част от българската делегация, водена от министъра на туризма Николина Ангелкова.

Февруари 25, 2016

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов бе изран за член на Управителния съвет на Сдружението на българските общини.

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов бе изран за член на Управителния съвет на Сдружението на българските общини. Това се случи по време на XXIX Общо събрание на организацията, в рамките на което трябваше да се изберат членове и председател, както и да проведе първо заседание от новия мандат на екипа. За председател на самия Управителен съвет на Сдружението бе избран кметът на Велико Търново Даниел Панов. „Поздравявам кмета на Велико Търново Даниел Панов и вярвам, че ще взима правилни решения за общите успехи и развитие на общините”, каза кметът д-р Камбитов.

Февруари 25, 2016

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент относно евро-средиземноморските отношения Мария Габриел участва в дебата със специалния представител на генералния секретар на ООН за Либия Мартин Коблер, проведен в Комисията по външни работи.

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент относно евро-средиземноморските отношения Мария Габриел участва в дебата със специалния представител на генералния секретар на ООН за Либия Мартин Коблер, проведен в Комисията по външни работи. Дискусията се фокусира върху въпросите, свързани с разширяването на ДАЕШ и хуманитарната ситуация в страната.

Януари 11, 2016

Обединението около любовта към книгите е изключително силен сигнал, който България изпраща към Европа и света. Националната кампания „Читател на годината 2015“, която обедини всички – читатели, автори, библиотеки и институции, е ярко доказателство за приноса на страната ни за културното и духовно наследство на Европа и света. Това заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел.

Обединението около любовта към книгите е изключително силен сигнал, който България изпраща към Европа и света. Националната кампания „Читател на годината 2015“, която обедини всички – читатели, автори, библиотеки и институции, е ярко доказателство за приноса на страната ни за културното и духовно наследство на Европа и света. Това заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел при обявяването на победителите в кампанията, която организира съвместно със Столична библиотека.

Декември 11, 2015

Престижни статуетки за развитието на туристическата индустрия на Балканите бяха връчени на зам.-кметовете на Пловдив и Банско - Стефан Стоянов и Александър Мацурев, на тържествена церемония в София.

Престижни статуетки за развитието на туристическата индустрия на Балканите бяха връчени на зам.-кметовете на Пловдив и Банско - Стефан Стоянов и Александър Мацурев, на тържествена церемония в София.
Най-старият град в Европа - Пловдив, и шести най-стар жив град в света, заслужено грабна приза Балканска столица на Културата от годишните награди BALKAN AWARDS FOR TOURISM INDUSTRY 2015.

Ноември 27, 2015

С одобрението на 92% от евродепутатите, Европейският парламент прие инициираната от Андрей Новаков резолюция за намаляване на административната тежест при работата с европроекти.

С одобрението на 92% от евродепутатите, Европейският парламент прие инициираната от Андрей Новаков резолюция за намаляване на административната тежест при работата с европроекти.
Документът, приет на пленарно заседание в Страсбург, адресира най-болезнените проблеми за бизнеса и общините, за които евросредствата са важен източник на инвестиции.

Ноември 27, 2015

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел взе участие в пленарен дебат с Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Фредерика Могерини, посветен на резултатите от двете срещи на високо равнище: срещата на върха между ЕС и Африка по въпросите на миграцията във Валета и Г-20 в Анталия.

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел взе участие в пленарен дебат с Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Фредерика Могерини, посветен на резултатите от двете срещи на високо равнище: срещата на върха между ЕС и Африка по въпросите на миграцията във Валета и Г-20 в Анталия. Двете срещи имаха за основна цел да бъде постигнат напредък в преговорите по въпросите на миграцията и сигурността.

Ноември 12, 2015

В самия център на Рим Ватикана притежава луксозни сауни и салони за масаж, които свещениците на Светия престол използват за секс услуги.

В самия център на Рим Ватикана притежава луксозни сауни и салони за масаж, които свещениците на Светия престол използват за секс услуги. Това става ясно от последните разкрития свързани с аферата "Ватилийкс". Скъпите недвижими имоти са закупени на много ниски цени, доста под пазарните. Като пример се споменават две улици в непосредствена близост до италианския парламент в столицата, край площада Piazze Barberini, съобщава "Индипендънт", цитгиран от БГНЕС. Всички тези имоти се управляват от ватиканската организация "Сдружението за изучаване на религията".

Ноември 12, 2015

Син 12,03-каратов диамант бе продаден на търг в Женева от аукционната къща "Сотбис" за рекордната сума от 43,2 милиона швейцарски франка (43 милиона щатски долара), съобщи Франс прес.

Син 12,03-каратов диамант бе продаден на търг в Женева от аукционната къща "Сотбис" за рекордната сума от 43,2 милиона швейцарски франка (43 милиона щатски долара), съобщи Франс прес.
Тръжният продавач Дейвид Бенет заяви, че това е "най-високата цена на карат", получавана някога за такъв тип скъпоценен камък.
Диамантът "Синя луна" бе оценен преди продажбата на между 35 и 55 милиона долара.
Заедно с комисионната, която дължи купувачът, цената на диаманта "Синя луна" достига общо 48,6 милиона франка (45 милиона долара).

Ноември 12, 2015

Холивудската звезда Робърт Де Ниро заедно с японския шеф-готвач Нобу Мацухиса откри в московския Крокус Сити Мол нов ресторант от световно известната верига Nobu, съобщиха от пресслужбата на търговския център в понеделник, предаде РИА Новости.

Холивудската звезда Робърт Де Ниро заедно с японския шеф-готвач Нобу Мацухиса откри в московския Крокус Сити Мол нов ресторант от световно известната верига Nobu, съобщиха от пресслужбата на търговския център в понеделник, предаде РИА Новости.
Първият ресторант в руската столица Де Ниро отвори през 2009 г.

Ноември 10, 2015

Народният представител от ГЕРБ Даниела Савеклиева участва в среща на страните-членки на Централноевропейската инициатива, която се провежда в гр. Триест, Италия.

Народният представител от ГЕРБ Даниела Савеклиева участва в среща на страните-членки на Централноевропейската инициатива, която се провежда в гр. Триест, Италия.
Народният представител от Благоевградска област е избрана през 2014 г. от Народното събрание за член на Постоянната делегацията в Парламентарното измерение на Централноевропейската инициатива /ЦЕИ/.

Ноември 2, 2015

От 2 до 13 ноември шофьорите ще могат да проверят абсолютно безплатно изправността на светлините и гумите на автомобилите си в специализираните сервизи на СБА и Мото-Пфое.

От 2 до 13 ноември шофьорите ще могат да проверят абсолютно безплатно изправността на светлините и гумите на автомобилите си в специализираните сервизи на СБА и Мото-Пфое.

Това съобщи в четвъртък председателят на Съюза на българските автомобилисти инж. Емил Панчев на пресконференция, на която бе даден старт на традиционната полицейска акция „Зима”.

Водачите могат да посетят всичките близо 60 технически пунктове на СБА в страната, където квалифицирани монтьори ще прегледат дали са добре регулирани светлините на колите и дали грайферите на гумите са с необходимата дълбочина.

Октомври 29, 2015

ЕС трябва да гарантира по-ефективно, модерно и бързо управление на границите си, като засили процедурите за проверка на контролните пунктове. Това заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел при обсъждането в пленарна зала на пакета „Интелигентни граници” с комисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос.

ЕС трябва да гарантира по-ефективно, модерно и бързо управление на границите си, като засили процедурите за проверка на контролните пунктове. Тринадесет страни-членки вече имат своя собствена система за регистриране на влизащи и излизащи граждани на трети страни. Това е сигнал, че ЕС трябва да се движи напред с по-бързи темпове и сътрудничеството относно защитата на външните граници на Съюза да се превърне в правило с прилагането на пакета „Интелигентни граници”.

eXTReMe Tracker