Google посвещава днешния ден на "Кмета на Силициевата долина" - Робърт Нойс

Днес Google отбелязва в началната си страница рождението на личност с по-различен принос към света – не художник или писател, а човек от бизнеса. С любопитно лого,където името на търсачката е вградено в стилизирана илюстрация на електронен чип, Google чества 84 години от рождението на покойния американския предприемач Робърт Нойс.

Чрез Google Doodle интернет гигантът отдава почит на един от създателите на микрочипа, ранен пионер в дигиталната революция. Неговият ум и дело са движеща сила за възхода на големите технологични компании в Америка, които промениха света.

Нойс и сънародникът му Джак Килби са смятани за изобретателина интегралната схема, от която следват революционни дигитални разработки. Килби изобретява своята интегрална схема 6 месеца преди Нойс, но не дава публичност на изобретението си. Затова никой не оспорва на Нойс титлата "съизобретател".

Силициевите интегрални схеми всъщност дават на високотехнологичния калифорнийски регион в САЩ името Силициева долина. Те са смятани за крайъгълен камък в историята на съвременната електроника. Нойс е известен и с прозвището „Кмета на Силициевата долина”. Затова изглежда някак логично неговият рожден ден да се чества от една от най-силните технологични компании в Силициевата долина, отбелязва „Индипендънт”.

След като се дипломира с бакалавърска степен по физика в „Гринъл Колидж”, Нойс започва работа в лабораторията за полупроводници "Шокли", подразделение на "Бекмън инструмънтс". По-късно напуска заедно с още седем колеги и всички те основават "Полупроводници Феърчайлд" (Fairchild Semiconductor Corporation). Това се случва през 1957 г. Повече от десетилетие по-късно, през 1968 г., Нойс става един от съоснователите на Intel.

През 1990 г. Робърт Нойс почина в Остин, Тексас, на 62-годишна възраст. След това семейството му учреди фондацията "Нойс", която работи за подобряването на обучението по математика, други науки и на грамотността в американските училища.

http://www.manager.bg