Преглед на печата, петък 15 юни

в."Струма"

Задържаха на Е-79 Ванчо Тери с американско БМВ за 200 000 лв.

“Престъпления по пътищата” хванаха на главен път Е-79 Иван Чангов-Ванчо Тери от Петрич, който шофирал луксозен спортен модел БМВ 645, произведено през 2006 г., с рег. № СА 5566 РН. Ванчо Тери пътувал от Петрич за столицата, когато бил спрян на главен път Е-79 до с. Джерман, община Дупница, за проверка на документите. Полицаите се усъмнили, че луксозната кола е с пренабити номера на рамата и с фалшиви документи. Ескортиран от полицаите, Тери докарал БМВ-то пред входа на полицията в Дупница. 5-има униформени прегледаха изцяло автомобила, оказа се, че рамата на возилото не е с пренабити номера, но служителите на реда се усъмниха, че документите на БМВ-то, което е купено от Америка, са фалшифицирани. Поради тази причина автомобилът е изпратен за експертиза в столицата. Иван Чангов се е прибрал в Петрич. Полицаите цъкаха с език и коментираха, че лекият автомобил струва най-малко 200 000 лв. Той е спортен модел с гюрук, с кожен салон, пълен автоматик, падащи стъкла и всички останали екстри. Известният на полицаите като един от най-мощните лихвари в региона Ванчо Тери излезе на “светло”, след като на 24 юни миналата година простреля и едва не уби санданския полицай Ивайло Баладжанов след разпра за акт по закона за движение по пътищата. Тери бе спрян от патрул на главната улица в Сандански и му бе съставен акт за неправилно шофиране. Стигна се до завеждането му в полицейското управление. Там между него и полицая Ивайло Баладжанов възникнал скандал. В разгара на кавгата Тери съзнателно, според полицията, извадил пистолета си и стрелял по Баладжанов, а кушумът минал в непосредствена близост до сънната артерия на ченгето. Баладжанов отвърнал на стрелбата и ранил Ванчо Тери, който един месец бе в болница. Тери бе арестуван, престоя няколко месеца зад решетките, впоследствие бе освободен под домашен арест, а по-късно получи мярка за неотклонение парична гаранция. Полицаят Баладжанов поиска от Тери 300 000 лева обезщетение по време на продължаващото съдебно дело. Преди време Тери заяви, че не е искал да убива полицая, но той го псувал жестоко “на майка” и извадил оръжието си, за да го сплаши, не се е целил в него, е защитната му версия в съда.Тери отговаря пред закона за опит за убийство. Скоро е поредното заседание по делото срещу него. Ванчо Тери е известен на органите на реда и с това, че от лихварството и събирането на пари от хората с цял наказателен отряд зад гърба си води изключително луксозен начин на живот.

Спипаха в Перник издирван от Интерпол за финансови измами в САЩ

Криминалисти откриха и задържаха 42-годишен перничанин за финансови измами в САЩ. Той е бил обявен за издирване от Интерпол с европейска заповед за задържане, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Според информацията на полицията А. П. е извършил финансови спекулации в особено големи размери. Не се посочва обаче за какви точно нарушения става въпрос. А. П. не е криминалнопроявен и до момента не е попадал в полезрението на органите на реда. Перничанинът вече има наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" и предстои екстрадацията му в Щатите.

Собственикът на минералната баня в с. Рупите М. Вангелов: Дебитът на водата пада

Дебитът на минералната вода в местността Рупите намалява, съобщи петричкият бизнесмен Младен Вангелов. Той има преки наблюдения от 2004 г., когато изгради модерна минерална баня и басейни. Вангелов не можа да каже точно с колко е намалял дебитът, но по думите му осезаемо се вижда от всички. За точността на намаления дебит могат да кажат специалистите. Бизнесменът тази година констатира слаба посещаемост на минералните бани и басейни в Рупите. Причина според него е безпаричието на хората. Друг фактор, е падналият наскоро мост край с. Рибник. От 3 г. Мл. Вангелов не е увеличавал цените, за деца до 3 г. ползването е безплатно, до 12 г. - между 1-2 лв., за възрастни - 3-4 лева, в зависимост от секторите, които ползват. Най-много посещават болните руснаци и гърци.

в."Вяра"

Откриха новата сграда на административния съд в Кюстендил

Заместник-министърът на правосъдието Нелина Тодорова заедно с председателя на Върховния адмнистративен съд Георги Колев и на Кюстендилския административен съд (КАС) Галина Стойчева прерязаха лентата на новия дом на административния съд в областния град. Инвестицията на държавата е за 3,5 милиона лева, стана ясно на официалната церемония. Тя започна с тържествен водосвет, който отслужиха Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир, и архиерейският наместник отец Генади. Новият административен съд представлява реконструкция на недостроена сграда за военно окръжие, вкопана 7 метра в земята. На откриването присъстваха още Георги Шопов от квотата на съдиите във Висшия съдебен съвет (ВСС), Мая Кипринска от квотата на парламента и Цони Цонев - на прокуратурата, както и народните представители Кирил Калфин от ГЕРБ и Мая Манолова от БСП, областният управител Владислав Стойков, кметът Петър Паунов и магистрати от Кюстендилски съдебен окръг. “Поводът, който ни е събрал, е успешен акт на съвместните усилия на много институции и много личности. Тази сграда отговаря на изискванията за ефективно и качествено правораздаване, както и на авторитета и обществената значимост. Построеният обект е резултат на няколкогодишните усилия на изпълнителната власт в лицето на Министерството на правосъдието и на съдебната власт в лицето на Висшия съдебен съвет заедно със съпричастността на ВАС”, каза при откриването на съда председателят на КАС Галина Стойчева. В новата съдебна сграда се намират също регионалните подразделения на Агенцията по вписванията и на Областно звено “Охрана”. Разполага със съдебни зали и самостоятелни кабинети за съдии и такива с по две работни места за деловодители и секретари, помещения за проучване на делата, адвокатска стая, както и самостоятелно помещение за ползване от прокуратурата. Заместник-министър Велина Тодорова заяви, че добрата база е възможност за гражданите да получават по-качествена услуга. “Усилията на министерството за осигуряване на нови сгради и помещения в системата на правосъдието дават резултат и вече много от нашите административни съдилища работят при добри условия”, уточни заместник-министърът. Председателят на ВАС Георги Колев пък изтъкна, че сградата е факт и благодарение на усърдието на административния ръководител. ”Искам да изкажа моята благодарност, защото без председателя на КАС Галина Стойчева всички усилия на институциите нямаше да се случат”, допълни съдия Колев.

Уникален некропол изровиха край Дрен

Огромен некропол от средата на първото хилядолетие преди Христа откриха археолозите край радомирското село Дрен. До момента такъв не е откриван в България, съобщи археологът Филип Михайлов. Открити са 10 глинени съда с похлупаци и кремирани кости в тях. Според Михайлов те се различават от обредите, разкрити досега. Урните не са разположени между камъните, а са вкопани в пласт от пясък и въглени. Каменните надгробия вървят в редица с посока североизток-югозапад. Отделните гробни структури са долепени една до друга и след разчистването на терена са образували подобие на огромен калдъръмен път. Разчистени са 240 м с ширината на магистрала „Струма“ и точно по нейното трасе. Участниците в разкопките се шегували, че още тогава хората, обитавали тези земи, са се опитали да построят магистралата. „Подобен обект досега не е проучван в световен мащаб. Датирахме го от VІІІ-VІІ век преди новата ера. След това има празнина от един век и останалите разкопки са датирани от VІ-ІV век преди новата ера“, горд е с откритието археологът Филип Михайлов. Проблем обаче с приключване на разкопките е предизвикан от продължилите почти месец валежи. Много време участниците отводнявали след дъждовете обекта и почиствали камъните от залялата ги тиня. Сега работят от 6 ч. сутрин до 21 ч. вечер, за да наваксат изоставането, но не всичко ще бъде свършено да края на месеца, какъвто срок им бе поставен от премиера Бойко Борисов. „Предложихме на работниците да преминем на двусменен режим на работа, но те не се съгласиха. Работим в изключително тежки условия, включително в събота и неделя“, каза Михайлов. Част от обекта обаче ще бъде освободен за работа по магистралата.

Лекарка съди държавата заради далекопровод за Македония

Кюстендилска лекарка ще предяви иск към държавата заради международен далекопровод, минаващ през имоти в село Вратца в Каменичкия край на областния град. Причината е, че вследствие на монтираните съоръжения са зачестили раковите заболявания в този регион. През последните две години има регистрирани поне 3-ма болни от рак във Вратца. Джипито Йовка Димитрова информира за случая и омбудсмана на България Константин Пенчев на изнесена приемна в Кюстендил. Жители на ромския квартал „Изток” пък се оплакали от невъзможността да извадят личните си карти заради изискването за представяне на нотариален акт за имота. Случая повдигнала общинската съветничка от БСП Рая Димитрова. „Определено има полза от обществения защитник, тъй като той осигурява диалога между гражданите и институциите. Получавам сигнали от цяла България, конкретно от Кюстендил ме информираха за проблема с личните карти, но това е валидно за цялата страна и не само за ромското население. Мисля, че нещата вече са разрешени”, коментира омбудсманът Константин Пенчев. Той посочи, че в обиколките си из България се натъква на различни проблеми. Същевременно обаче казусът с фалирали предприятия и безработицата е силен в провинцията за сметка на столицата. Факт е, че работниците в спусналите кепенци фирми разполагат с изпълнителни листове за заплати, но не могат да си ги получат. Омбудсманът е залят от жалби на граждани срещу доставчиците на услуги в сферата на електро- и водоснабдяването. Колкото до обществените посредници в общините, там механизмът не е задействан и е необходимо да се помисли за алтернатива, уточни Константин Пенчев.