Пожар гори в Рила планина над Рилския манастир

Пожар гори в Рила планина в местността „Празна торба” на височина над 2000 метра.

Огънят е възникнал вчера около обяд. Сигналът, получен в дежурната част на пожарната е, че има огън в района на ръка Илийна. Незабавно са изпратени пет пожарникарски екипа, уведомен е директорът на парк „Рила” и на Горското стопанство. Изискана е помощ от специализиран хеликоптер на МВР, който да се включи в гасенето на пожара, съобщи зам.-областният управител на Кюстендил Гергана Михайлова. Установен е редът, по който летателният апарат ще бъде зареждан с вода. Това ще става на стадиона в град Рила, където ще се позиционира 12-тонна водоноска. До пожара може да се стигне с високопроходима техника, но има и преход от около два часа пеша. Пожарът е високо в планината, над Рилския манастир, но няма опасност за населението и сградите. Няма данни за причините за пожара, но по първоначална информация огънят е тръгнал от три места, като е обхванал около 20 декара иглолистна гора. На мястото на пожара е областният управител инженер Владислав Стойков.

Няма пряка опасност за жителите на община Рила и за постройките в населените места, заради възникналия пожар високо в планината, съобщи кметът на общината Георги Кабзималски. Според игумена на Рилския манастир - Адрианополския епископ Евлогий огънят не застрашава светата обител. „Пожарът е на 10-15 километра от манастира. Към момента няма никаква опасност. Възникнал е в стара гора”, каза игумен Евлогий. Тази сутрин пожарникари, служители на горските стопанства, на Природния парк „Рилски манастир” и хора от манастира са заминали да гасят пожара.

90 души гасят пожара в Рила планина, каза говорителят на Областна дирекция на МВР-Кюстендил Катя Табачка. 45 от тях са огнеборци от всички районни служби на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”. Има и служители на горските стопанства в областта. В гасенето участват служители на Горско стопанство, Национален парк „Рила” и Природен парк „Рилски манастир”. По информация от тази сутрин огънят е обхванал между 10 и 15 декара горски насаждения - борова гора. Пожарът е низов, гаси се ръчно.

focus-news.net