ДТ Благоевград в готовност за стачни действия

Екипът на ДТ „Никола Вапцаров” – Благоевград застава зад настоящия директор Маргарита Мачева

След като преди дни ВКС възстанови на работа Александър Галперин като директор на ДТ „Никола Вапцаров“ – Благоевград, екипът на театъра излезе с призив настоящият временно изпълняващ длъжността директор Маргарита Мачева да остане на поста си. „В противен случай сме в готовност за предприемане на стачни действия“, се допълва в становището.

Уволнението на Александър Галперин е признато за незаконно на три инстанции. Според съда липсват доказателства за нарушенията, за които Галперин е уволнен дисциплинарно, като не се доказва и, че многократно е извършил нарушения на трудовата дисциплина. Делото за незаконно уволнение бе заведено от Александър Галперин в края на 2018 година в Районен съд – Благоевград, след като със заповед на министъра на културата му е било наложено наказание "дисциплинарно уволнение" за извършени общо 9 нарушения на трудовата дисциплина за периода 2017-та до 2018 година.

Официалното становище, прието на общо събрание на колектива на театъра бе изпратено до министъра на културата, до председателя на Съюза на българските артисти, както и до медиите.

"В управлението на театъра, при настоящото ръководство стриктно се спазват Закона за авторското право и сродните му права, финансовата дисциплина, както и разпоредбите на Министерство на културата, което преди това не е било честа практика и е довело до натрупване на финансови загуби, уронване на престижа на институцията и обезценяване на труда на работещите в театъра. Убедени сме, че всяка една промяна в ръководството ще доведе до значителни финансови и творчески загуби"