Първи регионален форум „Инвестиции и иновации в Благоевград“

Община Благоевград и АУБ организират Първи регионален форум „Инвестиции и иновации в Благоевград“. Това е първото подобно съвместно събитие на двете институции. Над 20 от най-успешните възпитаници на Американския университет у нас представляват различни компании и участват със свои предложения относно развитието на успешен иновативен бизнес в областния център на Пиринско. 

Форумът се провежда под егидата на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер, който пристигна лично в Благоевград, за да вземе участие в събитието.

Икономическият растеж на България минава през сериозни инвестиции, които са отразени в националния бюджет за 2022 година, посочи министър Лорер. Заедно с това европейските програми предлагат на страната огромни средства, с които да се ускори допълнително икономическия растеж, допълни той. 

По думите му зелен преход и дигитализация са основните пера, в които ще бъдат инвестирани средства по предстоящите оперативни програми. "Допълнителен аспект е необходимостта от инвестиции във връзката между академия и бизнес, посочи министърът. В следващия програмен период ще отделим средства за стимулиране на обмена в двете посоки - от една страна тези хора в академията, които имат усещането, че са създали интелектуална собственост, която може да стане бизнес, да имат възможност да го направят, също така искаме да стимулираме потока от информация и знания в обратната посока", каза на форума министър Лорер. 

Според него едно от направленията, което отново е на границата на бизнес и наука, е качеството на академичните кадри, които се произвеждат в България. Министърът обяви, че през април ще бъде открит в София Институт за изкуствен интелект, като това ще привлече компании от сектора на високите технологии. Стъпка в тази посока предприема и Аграрният университет в Пловдив и водещ земеделски университет в Нидерландия. Предвижда се и създаване на Институт по туризъм във Варна. 

Гостите посрещна лично кметът на община Благоевград, Илко Стоянов. Той изрази задоволството си от реализацията на Първи регионален форум „Инвестиции и иновации в Благоевград“ и припомни, че преди известно време е разговарял за развитието на града с тогавашния министър на икономиката, сега премиер, Кирил Петков. По думите на Илко Стоянов този разговор има продължение с организирането на днешния форум.

За да бъдат гости на форума в Благоевград пристигнаха посланици на няколко държави, представители на институции, бизнесмени.