ВАС потвърди избора на кмет на Копривлен

Върховен административен съд остави в сила решение № 2525 от 22.11.2019 г. на Административен съд – Благоевград, с което бе потвърден избора на кмет на кметство Копривлен, община Хаджидимово. Решението на Административен съд – Благоевград бе оспорено с касационна жалба от Ангел Зайков, кандидат за кмет на село Копривлен. 

В Административен съд – Благоевград по делото за оспореното решение №96-МИ от 29.10.2019 г. на ОИК – Хаджидимово бе извършена проверка на изборните книжа в СИК 11 в село Копривлен, а на бюлетините, по които бе констатирана следа от пишещо средство, но без цвят, бе извършена графологическа експертиза. Решението по делото бе постановено като се взе предвид заключението на математическата експертиза за отразяването над крайния изборен резултат на зачетените като действителни 137 бр. бюлетини с отразен вот. Административен съд – Благоевград счете, че допуснатото нарушение не се отразява на крайния изборен резултат, който е обявен от ОИК - Хаджидимово.

Според върховните магистрати, констатираното в случая нарушение на правилата на ИК поради използван с избелващ в последствие химикал в изборния ден, правилно е преценено като несъществено, доколкото не възпрепятства определянето на вота на избирателите при отчитането на окончателния изборен резултат и не влече промяна в крайния резултат, обявен от ОИК. 
ВАС потвърждава мотивите на Административен съд – Благоевград, че и при отчитане на отразените като недействителни, 137 бюлетини, сочещи на упражнено с тях право на глас, разпределението на гласовете между кандидатите не променят направения с решението на ОИК извод за превес в получените от Лъчезар Банев повече от половината от общия брой действителни гласове на избирателите. Констатираното нарушение в произведените избори не може да бъде определено като съществено, а от там и да съставлява самостоятелно основание за обявяване на избора за недействителен, е посочено в решението на ВАС. 

Със съдебния акт ВАС постанови, че решението на Административен съд – Благоевград е издадено без нарушения на процесуалните правила, същото е правилно и следва да бъде оставено в сила. 
Решението на ВАС е окончателно.