Започна демонтирането на "Железния мост" строен от германски войници край Симитли

Съоръжението е построено през 1939 г.

Демонтажът на над 80-годишния мост над река Струма в Симитли вече започна. Гаранцията му е изтекла преди двайсетина години. Съоръжението е строено по време на Втората световна война от германски войници. През 2000 година Община Симитли получава официално писмо от германска фирма, в което е посочено, че срокът на годност на съоръжението е изтекъл и мостът вече не е безопасен за преминаване.

Така, след цели две десетилетия, усилията на общинското ръководство мостът да бъде реконструиран дават резултат. Належащият ремонт на съоръжението е включен в проекта за ЛОТ 3 от автомагистрала „Струма“. Вместо реконструкция обаче, проектът предвижда изграждането на изцяло нов мост с две ленти за движение, пасарелки за пешеходци и модерно осветление.

Товароносимостта на новия мост ще позволи по него да преминават и товарни автомобили. А това допълнително ще даде тласък на индустриалното развитие на общината, обясняват от общинското ръководство решението си. 

Движението по моста е изключително натоварено и от превозни средства, и от пешеходци. Тъй като свързва централната част на града, където са административните сгради, с един от кварталите, на ден по него минават стотици автомобили. 

В периода, в който преминаването по моста ще е ограничено, от Община Симитли организират безплатен транспорт за жителите на квартал „Ораново“ до общинския център и обратно.

Очаква се до края на годината новото съоръжение да бъде готово и пуснато в експлоатация.