109 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония

С богата празнична програма Благоевград ще отбележи 109 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония.

Тържествата ще започнат в 09.30 часа на 5 октомври с панихида за загиналите и полагане на цветя в двора на църковен храм „Въведение Богородично“.

В 10.30 часа ще бъде издигнат националният флаг на България и ще бъдат положени цветя пред паметника на Георги Измирлиев - Македончето. Непосредствено след това, в 11.00 часа, ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Македоно-одринското опълчение, който се намира на площад „Мите Марков“ (при Младежки дом). 
Програмата ще продължи в 17.00 часа с тържествен преглед на знамена и униформи на Българската армия пред ДТ „Никола Вапцаров“. 

В  17.30  часа ще се проведе и Тържествена сесия на Общински съвет – Благоевград в ДТ „Никола Вапцаров“, на финала, на която официалните гости ще бъдат поздравени от творците на Ансамбъл „Пирин“. 

На 5 октомври 1912 година става факт второто освобождение на Горна Джумая. Части на VII-а Рилска дивизия преминават охраната на границата на османската империя, намираща се на моста на р. Рилска при село Бараково и освобождават днешния Благоевград. Частите на българската армия продължават победоносния си поход на юг и така освобождават окончателно от османско иго целия Пирински край.