Андон Балтаков е новият директор на БНР

Андон Балтаков е новият генерален директор на Българското национално радио (БНР), реши днес медийният регулатор.

Той беше избран от втория опит, след като при първото гласуване никой от кандидатите не успя да спечели необходимите по закон три от общо петте гласа на членове на регулатора. Тогава двама от кандидатите - Балтаков и настоящият и.д. директор на БНР Антон Митов, получиха по два гласа, а Митко Димитров остана трети с един.

Балтаков ще замени на поста Светослав Костов, който беше предсрочно освободен от Съвета за електронни медии (СЕМ) през октомври миналата година след опита за сваляне от ефир на дългогодишния водещ на сутрешния блок на програма "Хоризонт" Силвия Великова и последвалото безпрецедентно дългото спиране на ефирното излъчване на програма "Хоризонт" на 13 септември 2019 г.

При повторното гласуване подкрепа за Балтаков дадоха шефът на регулатора София Владимирова (ГЕРБ) и Ивелина Димитрова (президентската квота, посочена от Румен Радев). Така заедно с гласувалите за него още от първия път Бетина Жотева (от президентската квота, предложена от Росен Плевнелиев) и Галина Георгиева (ГЕРБ) той получи четири гласа.

Петият член на съвета - Розита Еленова (от парламентарната квота, БДЦ на Христо Ковачки), потвърди подкрепата си от първото гласуване за Антон Митов.

Сред основните проблеми на БНР, които Балтаков посочи при изслушването, е недостатъчното въвличане на младата аудитория. По думите му бъдещето на обществената медия е в дигиталното пространство. Той наблегна и на необходимостта от работа в посока на музикалната програма в ефира на БНР.

Андон Балтаков има над 20 години опит в медиите - първо като журналист, после и като мениджър. Започва новинарската си кариера като водещ в софийското радио "Витоша" през 1994 г., а по-късно става част от новинарския екип на БНР. Работил е за агенция "Асошиейтед прес" в Ню Йорк, където е заемал ръководни позиции в отдела за дигитални продукти и стратегическо планиране. Бил е старши директор бизнес операции в CNN Digital и е отговарял за монетизирането на новинарския уебсайт и съпътстващите програми на CNN за мобилни платформи, като е управлявал и бизнеса за синдикирани видеопродукти. В момента има консултантска компания в САЩ и съветва медиите как да си управляват бизнеса. 

Източник