Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград отбеляза своя 100-тен юбилеен творчески сезон

Спектакълът "Вапцаров: Песни за човека" събира на една сцена трима режисьори и няколко поколения актьори

Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград отбеляза своя 100-тен юбилеен творчески сезон с емоционално събитие, което събра огромното семейство на  най–голямата културна институция в Югозападна България. 

Вечерта бе официално открита от директора на театъра Маргарита Мачева, д-р Ина Божидарова - Държавен експерт, Направление „Театър”, към Министерство на културата и Христина Шопова - заместник–кмет по култура и хуманитарни дейности на Община Благоевград.

"100-годишнината е време, в което трябва да се погледне назад, но и да се начертаят пътищата за бъдещо развитие. Всеки един от Вас, тук присъстващи, е част от този театър, част от историята му. Изключително важно е, особено днес, че сме заедно, за да отбележим този вековен юбилей." - каза Маргарита Мачева в своето обръщение към гостите. 

Д-р Ина Божидарова -Държавен експерт, Направление „Театър” към Министерство на културата, награди с грамота, от името на Министъра на културата на Република България Боил Банов, Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград за високи творчески постижения и принос в развитието на българската култура.

Спектакълът "Вапцаров: песни за човека”, събиращ в общ екип режисьорите Тея Сугарева, Боян Иванов и Стайко Мурджев, остави публиката притихнала от вълнение до самия финал. 

На сцената отново, след дълго очакване, застанаха доайените на Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград – Андраш Кончалиев, Жанет Керанова, Маруся Ваклинова, Нина Болгар,

Юлия Дживджорска, заедно с цялата трупа на театъра. Двадесет и трима актьори, от различни поколения, превърнаха вечерта в незабравима. 

На събитието присъстваха директори на театъра през изминалите години, режисьори, актьори, кметове на общини, директори на театри в страната, сценографи, композитори и много дългогодишни служители на благоевградски театър. 

Спектакълът "Вапцаров: Песни за човека" става част репертоара на театъра и ще се играе регулярно, както в Благоевград, така и в региона. Благоевградчани и гостите на града ще имат възможност да го гледат на 5 ноември.