Излезе първото класиране за прием след седми клас

Първото класиране за прием след седми клас е факт, като резултатите могат да се проверят на сайта на Министерството на образованието и науката (МОН): https://infopriem.mon.bg.

От просветното ведомство коментират, че ако няма посочена паралелка, ученикът не е класиран и продължава автоматично да участва във втори етап на класиране, като не е необходимо да се подава заявление.

И още:

-  учениците, класирани по първо желание след първи етап на класиране, се записват в училището, в което са приети;

-  училищата ще приемат документи за записване на 13, 14 и 17 юли от 8 ч. до 18 ч. Ако ученик не се яви, мястото му не се запазва и се обявява като свободно за втори етап на класиранем;

-  желанията не се пренареждат и кандидатът може да се класира на втория етап само на по-предно свое желание или на това, на което е приет на първо класиране.

Учениците, подали заявление за участие в първо класиране, са 11 743. 1757 ученици не са подали заявление, от които 851 седмокласници от училища по културата, спортни, частни и специални училища. Некласираните ученици са 1338, от тях 1104 от София и 234 от страната. Свободните места за прием след първи етап на класиране са 782.

Второто класиране ще бъде обявено до 19 юли. От 20 до 24 юли ще бъде записването или подаването на заявление за участие в третото класиране.