Нови противоепидемични мерки влизат в сила в Благоевград от 31 януари

След извънредно заседание на Областния оперативен щаб за борба с коронавируса, свикано от Областния управител Валери Сарандев, беше взето решение да бъдат въведени нови противоепидемични мерки на територията на областта от 31 януари. Новите противоепидемични мерки са в сила до 13 февруари включително, стана ясно след заседанието.

Преустановява се организирането и провеждането на екскурзии и групови туристически пътувания в страната, а областните кръгове на националните олимпиади и/или състезания ще се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки - извършване на място на изследване за наличието на COVID-19 с бързи антигенни тестове на учениците и на педагогическия персонал, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 метра и носене на защитна маска за лице от всички участници.

Съгласно новите мерки се преустановяват присъствените групови занятия с деца в езиковите центрове, образователните центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица, а спортните състезания ще бъдат без публика. Забраняват се и посещенията на непълнолетни в търговските центрове тип МОЛ, кина, ресторанти, кафенета и други без придружител след 20:00 часа.

Новите мерки предвиждат препоръки към учениците от първи до четвърти клас да носят защитна маска по време на престоя и обучението им в училищата. Преустановява се обаче дейността на пенсионерските клубове в областта и се ограничава до 50 процента посещаемостта в игрални зали, казина, дискотеки, кина, театри, заведения за хранене и развлечения.
Работодателите и органите по назначаване трябва да организират работния процес в дистанционна форма, където е възможно, а за останалите - да организират филтър, дезинфекция и проветряване на работните помещения, предвиждат още мерките.

Физическите и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на гражданите, не трябва да допускат повече от 1 човек на 3 кв. м. площ.

Преустановява се провеждането на музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи. На пазари и тържища, базари и изложения, се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от един човек на 8 кв.м. Решението на Областния оперативен щаб предвижда и засилване на контрола по спазването на противоепидемичните мерки.