Очаквано - ще има нови кметски избори в Благоевград

Кметът на Благоевград е отстранен окончателно, ще има избори

Върховният административен съд потвърди окончателно отстраняването на кмета на Благоевград Румен Томов (БСП). Предстои насрочването на избори за кмет на града.

В срок от един месец от обявяването на изборните резултати, кметът Томов трябваше да предприеме действия за прекратяване на участието си във фирми. От доказателства по делото става ясно, че той е предприел такива действия, но след изтичането на законовия срок. Той е трябвало да заличаване на регистрацията си като едноличен търговец в Търговския регистър.
Победата на Румен Томов в Благоевград бе един от най-тежките удари, които ГЕРБ понесе на последните местни избори. Партията на Бойко Борисов концентрира в Благоевград огромен финансов ресурс за саниране на старите панелни блокове. Въпреки това кметът от ГЕРБ Атанас Камбитов загуби изборите от кандидата на БСП.

Жалбата срещу Томов бе подадена от бившия кмет Камбитов (ГЕРБ) пред общинската избирателна комисия (ОИК). Той поиска прекратяване на правомощията на Томов, тъй като настоящият кмет не бе предприел действия да заличи своя фирма в законовия срок до 4 декември 2019 г.

Общинската избирателна комисия обаче отказа да отстрани кмета и така казусът стигна до съда.

В Административния съд - Благоевград делото се падна на Димитър Узунов, който доби популярност като "човека на Бойко" в предишния състав на Висшия съдебен съвет. Заслуга за това имат записите, които дадоха повод за скандала "Яневагейт".

Съдия Узунов отмени решението на избирателната комисия, а ВАС потвърди неговото решение. Така се стига и до отстраняването на кмета.

ОИК – Благоевград ще изчака да получи официално уведомление, че решението на административен съд - Благоевград е влязло в сила, обясни за Радио Благоевград председателят Мартин Бусаров. След това комисията ще се събере за да гласува прекратяването на пълномощията на Томов. Бусаров изрази предположение, че членовете на ОИК ще се съобразят с решението на Върховния административен съд, който оставя в сила решението на Административен съд – Благоевград по казуса. 

Източник