Повече от 1100 стопани от Благоевградско, умъртвили доброволно домашните си прасета, ще получат обезщетение

22.10.2019

От 17 октомври са започнали и плащанията на стопаните, които доброволно са умъртвили прасетата си.

Най-голям е броят на стопаните от община Сандански, които предстои да получат обезщетение. Те са умъртвили доброволно домашните си прасета в сроковете, посочени от областната епизоотична комисия.

Изплащането на средствата става на място, в населените места, от представители на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/, съвместно с органите на реда.

Еднократната помощ е в размер на 300 лв. за стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните стопанства.

Проверки продължават да се извършват в две направления – изследване на убитите диви свине за трихинелоза и чума, както и на домашните прасета, а също дали стопаните, които са умъртвили прасетата си, не са населили дворовете си отново с такива. През изминалата седмица са взети 205 проби от домашни прасета и 151 проби от диви свине.

Постепенно отпадат ограниченията за преминаване в горските територии в област Благоевград, където бяха установени случаи на АЧС.

В момента е забранен свободният достъп само в трикилометровата зона около огнищата, където са открити животните, дали положителни проби за заболяването.