Ще има "Алея на бойната слава" в Благоевград

Комисия определена със заповед на кмета на община Благоевград инж. Румен Томов единодушно утвърди, Мемориален комплекс „Алея на бойната слава“, включваща скулптури на 4 генерали и възстановяване на „Паметника на незнайния македонски четник“ на моста над река Бистрица при Мол „Ларго“, свързващ площад  „България“ с площад  „Мите Марков“.
След проведени две срещи с обществеността в Благоевград проекта „Мостът на генералите“, състоящ се от 4 скулптури на видни личности свързани с освобождението на Пиринска Македония и Горна Джумая, стартира.

На заседанието днес бе представено експертно становище от проф. Тодор Тодоров, скулптор, работещ в сферата на монументалната скулптура в градска среда, с богат международен опит. След като се е запознал на място, както  и с материалите, използвани на този етап при изграждането, размерите на всички елементи, чертежи и допълнителен снимков материал, представя експертното си становище, с което изразява подкрепа за „родолюбивата идея на благоевградската общественост и нейното ръководство да увековечат български генерали, посветили се на Родината, ръководейки българската армия по времето на Балканската война, освобождавайки Горна Джумая и Пиринска Македония“.

Проведената днес комисия утвърди на възловото за Благоевград място да бъдат поставени скулпторите на генерал Спас Георгиев, генерал Константин Жостов, генерал Стилиян Ковачев и генерал Георги Тодоров.

Предстои обявяване на конкурс за идеен проект, както и съгласуване на проекта с Министерство на отбраната, с което вече  са проведени предварителни разговори и се разчита на осигуряването на материал за изграждането на скулптурите.