Спектакълът „Вампир” отново на благоевградска сцена

Въздействащият спектакъл „Вампир” от Антон Страшимиров се завръща на сцената на Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград на 20 и 21 февруари, от 19:00ч. 
След своята премиера през 2016 година, „Вампир” се превърна в едно от най – успешните и награждавани представления на театъра, в последните няколко години.  

Участието на „Вампир” в Международен театрален фестивал в Скопие, Македония беше началото на редица фестивали и награди за екипа. 

Актрисата Албена Чобанова получи награда „Икар” 2017 в категория „Водеща женска роля” за ролята на Малама, комисията на Международния фестивал Друмеви театрални празници – Шумен 2017 награди представлението за „Сценография”, а награда за "Цялостен спектакъл" театърът получи от Зимен фестивал на изкуствата "Сцена,палитра,слово" - Пловдив 2017. През месец октомври 2019 спектакълът стана част от афиша на фестивала в Ловеч - „Младите в театъра”, който единствен дава възможност и събира на една сцена младите режисьори в страната.

През погледа на режисьора, Маргарита Мачева „светът в пиесата е изграден от строги закони, поставени преди чувствата, желанията и личния избор. Тяхното прекрачване тласка към пропаст. Невъзможността на човека да реализира стремленията и страстите си, го води към саморазрушение и смърт. Тази смърт не е само телесна – когато свободата е отнета и духът може да бъде пречупен. Това е пиеса за ирационалността на влеченията, за смелостта да бъдеш различен, за поривите вътре в човека и за борбата за оцеляване в един свят, в който тези пориви са забранени.”
    

Пиесата е играна на театрална сцена преди да бъде отпечатана в книжно издание. Страшимиров казва, че е написал драмата за една седмица, а я е редактирал след това три месеца. Поставена е на 3 април 1901 г. от трупата на „Сълза и смях”, в салона на „Славянска беседа” в София.
    
Представлението не се препоръчва за лица под 14 годишна възраст.