Студентската спортната олимпиада на Американския университет в Благоевград

AUBG Olympics ще приветства Тайбе Юсеин в Благоевград

Единствената по рода си студентска олимпиада, организирана от спортен клуб Олимпикс към Американския университет в България (АУБ), ще се проведе за 17-та поредна година и ще включи 17 различни дисциплини.

Събитието включва състезания в спортове като плуване, лека атлетика, баскетбол, футбол и волейбол, както и дърпане на въже и състезание за бързина и ловкост, уникални по рода си за олимпиадата на АУБ. Тържествената церемония по откриването и запалването на олимпийския огън ще се състои на 28 април. Два дни по-късно, на 30 април студентската олимпиада ще започне с някои от дисциплините на спортните игрища към АУБ, а на 1 май тя ще се пренесе на бейзболното игрище “Портър Фийлд” в Благоевград.

В надпреварата ще се включат 800 студенти и преподаватели от университета, както и ученици и жители на Благоевград. Специален почетен гост на събитието ще бъде Олимпийската бронзова медалистка по свободна борба Тайбе Юсеин.

От създаването на олимпиадата до днес специални гости на събитието са били капитанът на националния ни отбор по волейбол Владо Николов и тогавашният треньор Камило Плачи, бившият волейболист Любо Ганев, лекоатлетката Ивет Лалова, световните и европейски шампиони по борба Армен Назарян и Иво Ангелов, олимпийските медалистки Евгения Раданова и Румяна Нейкова, Радослав Янков, шампионът по плуване Петър Стойчев, Тервел Пулев и много други, допринесли за развитието на спорта в България.