Вече официално Благоевград е без кмет

Общинската избирателна комисия – Благоевград взе решение да се прекратят правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов. Томов е пропуснал в определен от закона срок да се заличи от търговския регистър. 

Днешното заседание на ОИК е след като Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Благоевград за прекратяване мандата на кмета на града Румен Томов. 

След заседанието на ОИК, Румен Томов заяви пред медиите, че според него решението на комисията е политическо, нещо срещу което той винаги се е борил и ще продължава да се бори. Според Румен Томов демокрацията трябва да възтържествува, той заяви, че винаги е работил в тази посока - за народа.

Заседанието на комисията продължи почти 3 часа като дълго време поддържащи Томов членове на ОИК търсиха начин да отложат днешното решение.

Може би, за да избегнат гласуване срещу кандидата, който подкрепиха на изборите есента, членовете от БСП в ОИК – Благоевград Йордан Симонски, Илия Милев, Александра Стоянова и Елеонора Атанасова точно преди гласуването поискаха почивка, след която не се върнаха в залата. Така с кворум от 9 човека заседанието продължи с гласуване и всички присъстващи в залата гласуваха за отстраняване на Томов.

В крайна сметка обаче законът надделя и показа, че е над всякакви политически симпатии и ОИК – Благоевград постанови единственото възможно решение, а именно отстраняване на Румен Томов.

Сега топката е в ръцете на председателя на ОБС – Благоевград, който трябва да насрочи заседание на съвета за избор на временно изпълняващ длъжността кмет. Той ще ръководи общината до провеждането на нови избори, които ще бъдат насрочени с Указ на президента Румен Радев.