Всички умъртвили доброволно домашните си прасета в област Благоевград получиха обещетение

29.10.2019
Общата изплатена сума е над 540 хиляди лева.

Това стана ясно на редовното заседание днес на Областната епизоотична комисия, ръководена от областният управител Бисер Михайлов, който посочи, че през последната седмица не са регистрирани нови случаи на африканска чума както по домашните прасета от тип „заден двор“, така и сред дивите свине.

Отчет за извършената дейност през последната седмица и резултатите от кампанията по обезщетяване представи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Михаил Бащавелов: „За изминалата седмица са изследвани 132 проби за африканска чума по свинете при домашни и диви животни. Ива два случая на трихинела в района на Гоце Делчев, като месото от тези животни е унищожено в екарисаж.

По време на кампанията за обезщетяване на стопани на домашни свине са обхванати общо 1806 „задни двора“. 627 на първи етап и 1179 на втори етап. С това всички стопани, които са изпълнили препоръката на Областната епизоотична комисия за доброволно умъртвяване на животните и дезинфекция на техните дворове, са обхванати на 100 процента. С това този ангажимент завърши навреме и успешно“.