Започва масово тестване за Covid-19 в Банско

"Разпореждам още днес на щаба да започне масирано тестване на Банско", обяви премиерът Бойко Борисов в сряда сутринта по време на брифинг в Министерския съвет. Той коментира, че в града ще бъдат използвани именно бързи тестове, които могат да покажат достоверно каква част от хората там са изградили антитела.

Някои хора от Банско, които имат леки симптоми на коронавирус, но не са били в контакт с доказано болни, поне до началото на миналата седмица не са били изследвани. Те просто били поставяни под задължителна карантина, а личният лекар поддържал връзка с тях. Изследвали се предимно контактните лица на заразените чужденци и работници в Банско, които бяха с доказан коронавирус. 

На 31 март в на въпрос дали в Банско са изследвани само контактни лица, а не цялото население на Банско, Мутафчийски отговори: "Вижте, много е трудно решаването на криза при ограничен ресурс. Замисляли ли сте се върху този въпрос?".

Тогава в града бе проведена "акция за набиране на проби" в Банско и бяха взети около 50 проби. Ден по-късно се разбра, че именно тези хора са имали симптоми на коронавирус, но не са били изследвани. "Лекарите отричаха да имат пациенти с такива заболявания, да, местните лекари, но в края на краищата ние установихме по друг начин, че има около 50 човека, които са проявили симптоми на вирусно заболяване и си стоят вкъщи", каза преди седмица Мутафчийски. Личните лекари от града обаче отхвърлиха обвиненията и посочиха, че никой не е искал подобна информация от тях. После генералът обяви, че никого не обвинявал.

Градът бе под пълна блокада 2 седмици заради заразени с коронавируса туристи и работили в Банско. По време на изолацията в града не бяха регистрирани нови случаи от местното население, положителни проби дадоха само туристи и работили в града, които обаче са го напуснали преди да бъде затворен. Блокадата на Банско падна миналата седмица. 
"Хората там изстрадаха много, бяха затворени, днес се създава организация с бързи тестове, които показват дали имаш антитела, и ще разберем колко от хората там – затворена общност, са преминали болестта", допълни в сряда Борисов.

"Това, което ще се направи в Банско, след като имаше доказани болни чужденци, които се върнаха в своите си държави, – те излязоха положителни с генетичния тест, затова сега решихме да проведем изследване за търсене на антитела, защото са минали повече от 2-3 седмици от вируса. Така ще разберем дали има имунен отговор и дали хората имат антитела и дали са го изкарали", обясни проф. Тодор Кантарджиев.
 

Източник