Агенция „Митници” празнува Международния ден на митниците

Всяка година на 26 януари световната митническа общност празнува Международния ден на митниците в чест на първата официална сесия на Съвета за митническо сътрудничество (СМС), която се е състояла на 26 януари 1953г.

Членството на Република България в СМС започва на 1 август 1973г. Поради значително нарастване на броя на страните членки в Съвета и все по-отговорната роля, която той играе в световен мащаб, през 1994г. Съветът за митническо сътрудничество приема неофициално името Световна митническа организация (СМО).
Съгласно установената практика, генералният секретар на СМО обявява тема на годината, по която митническите администрации активно работят. За 2013 г. мотото е „Иновации за напредък в митническата област” и то дава възможност на митническите администрации да популяризират иновационни идеи и практики, които прилагат.
По повод предстоящия празник и във връзка с мотото на годината, днес в Централното митническо управление на Агенция „Митници” беше открит нов Център за оценка. Центърът за оценка на представянето на кандидатите за работа и служителите в Агенция „Митници” дава възможност за използване на различни психологически и професионални тестове on line.

Центърът за оценка беше открит от директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов, заместник-директора Борислав Борисов и главния секретар Елена Кирилова. Елена Кирилова представи възможностите, които новооткритият център дава и подчерта, че е доказателство за приоритетното внимание към кадровата политика в митническата администрация, както при подбор на кандидати, така при кариерното развитие на митническите служители. Главният секретар допълни: „През 2010 г. в обявените конкурси, когато все още ни приемаха с доза недоверие, че е възможно в митниците да влязат служители с конкурс, имахме 911 явили се кандидати. През 2011 г. кандидатстваха 2 900човека, а през 2012 г. кандидатите, които бяха участвали в обявените общо 70 конкурса бяха 9 435. Над 10 пъти е нараснал интереса към митниците като работодател в сравнение с 2010 г.”

Директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов поздрави митническите служители с предстоящия им професионален празник и представи годишния отчет на Агенция „Митници” за 2012 г., като каза : „2012 беше година на резултатите. Много усилия, цели и проекти, по които ние работихме през изминалите три години, дадоха видими резултати именно през изминалата година. На първо място, това са бюджетните приходи. През изминалата година ние изпълнихме и дори преизпълнихме плана си и внесохме в републиканския бюджет над половин милиард лева повече от предходната година. По отношение на приходите през 2012 г. достигнахме нивата от предкризисните години. На второ място е развитието на технологиите, в което българската митническа администрация се нарежда на 5-6 място сред държавите-членки на Европейския съюз. Големият ни успех през изминалата година беше работата по акцизното законодателство, свързана с изграждането на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС). И аз съм убеден, че до края на м. март т.г. тя ще влезе в действие и ще направи изцяло прозрачна работата на бизнеса, свързан с акцизни стоки.

Още нещо обещахме и направихме през изминалата година. Аз категорично заявих, че тук, в митниците ще спрем да живеем в лъжа и да работим в лъжа. И ще сложа край на това единици да омаловажават работата на всички останали.
Това, което наложихме като принципи и правила е, че законът е над всичко. И вече го виждаме като резултат! Това стана правило и практика в нашата работа.”
Годишният отчет на Агенция „Митници” за 2012 г. може да видите на:
http://www.customs.bg/bg/mag/82

По-късно бяха обявени и наградите на Агенция „Митници” за 2012 г.

Награда „Митница на годината”
За „Митница на 2012 година” с плакет и грамота е наградена Митница Столична за цялостен принос в дейността на митническата администрация.

Награда ”Екип на годината”:
С плакет и грамота се награждават:

Екип, задържал най-голямо количество наркотици, от българските митнически служители през последните 15 години - екип от Митница Лом.
Ръководител екипа Иво Поаков и оперативни служители Чавдаров, Маринов, Славчев, Йотов и Рангелов

През м. юли на изминалата година екип на сектор „ГКБН” в митница Лом работещ основно на ГКПП-Ферибот във Видин задържа рекордно количество наркотици. По метода анализ на риска беше спрян за проверка камион с българска регистрация, пътуващ от България за Белгия, превозващ по документи гипсокартон и минерална вата. При извършената с мобилен рентген проверка бяха открити 4103 килограма хашиш на стойност над 40 млн. лева.
Това е най-голямото количество наркотици, откривано от българските митнически служители през последните 15 години. При последвалите залавянето полицейски действия, в складова база във вътрешността на страната са открити още 11 765 кг хашиш.

Екип, разкрил най-голямото депо за съхранение и разпространение на контрабандни цигари в страната: Екип от Митница Столична.
Ръководител екипа Юлиян Мирков и оперативни служители Христов, Сотиров, Найденов, Лазаров, Топузов, Симеонов, Димитров и Борисова.
На 12 ноември 2012 г. митническите служители от отдел "Митническо разузнаване и разследване" на Митница Столична разкриха най-голямото депо за съхранение на контрабандни цигари в страната.
В нелегалния склад бяха открити 25 178 160 къса цигари без бандерол от марките Premium”, „Gold Card”, „Yes”, „MM Runner”, „Capital”. Задържаните контрабандните цигари бяха оценени от съдопроизводството за над 6,5 млн. лв., а неплатеният за тях акциз в размер на 3,5 млн. лева. Нанесен беше тежък финансов удар срещу организираната престъпност, инвестирала в задържаните цигари милиони левове.

Екип, задържал рекордно количество контрабандни цигари превозвано със сухопътен транспорт: Екип от Митница Югозападна и Национален координационен и контролен център
Оперативни служители Розев, Кочева и Тихомир.
В нощта на 13 ноември 2012 г. митническите служители на ГКПП Кулата задържаха 13 млн. къса контрабандни цигари. Количеството е рекордно за последните години както за Кулата така и като брой цигари, превозвани чрез сухопътен транспорт. Контрабандните цигарите са открити в камион с чуждестранна регистрация, управляван от чужд гражданин. Цигарите са от нерегистрирана и неизвестна у нас търговска марка „Омега“.
За да бъде разкрита документалната измама, отдел „НККЦ” в ЦМУ е извършил множество проверки в информационните системи на АМ. Извършена е справка и в информационната системата на ОЛАФ. Справка на дирекция „Акцизи” в системата ЕLO to ЕLО също потвърждава, че представените документи не са истински. Именно документалното проследяване на пратката е довело до рекордното разкритие.

Със сертификати за заслуга на Световната митническа организация по повод Международния ден на митниците се награждават:
Ваньо Танов, директор на Агенция „Митници”;
Борислав Борисов, заместник-директор на Агенция „Митници”;
Огнян Басарболиев, окръжен прокурор на гр. Русе;
Георги Александров, заместник-началник на Митница Югозападна;
Гинка Конярска, дирекция „Международни отношения”;
Мая Балева, дирекция „Тарифна политика”;
Маргарита Германова, дирекция „Организация и управление на човешките ресурси”
Ивайло Зарев, Митница Столична;
Виолета Конова, Митница Варна;
Тихомир Каменов, дирекция „Митническо разузнаване и разследавне”;
Желязко Бурлаков, дирекция „Информационни системи”;
Еленка Петрова, дирекция „Митнически режими и процедури”;
Станка Никлева, дирекция „Последващ контрол”;
Албена Димитрова, дирекция „Централна митническа лаборатория”;
Невяна Йоцова, дирекция „Правно-нормативна”;
Силвия Пашомова, дирекция „Финансово-стопански дейности и управление на собствеността”;
Цветан Милов, Митница Лом;
Мая Георгиева, Митница Югозападна;
Валери Стайков, Митница Свиленград;
Васил Василев, Митница Югозападна.

Награда „Проект на годината”

За „Изграждане на Българската акцизна централизирана информационна система /БАЦИС/ за Агенция „Митници” и изграждане на Информационна система „Контрол на горивата” за НАП”:

С плакет и грамота е награден Божидар Алексов, ръководител на проекта, директор на дирекция в АМ, дирекция „Акцизи”;

С грамота са наградени наградени участниците в екипа, работещ по проекта:
Сергей Наков, бизнес ръководител на проекта, дирекция „Митническо разузнаване и разследване”;
Илиян Славчев, IT ръководител на проекта, дирекция “Информационни системи”;
Светла Генова, ръководител на работна група, дирекция „Акцизи”;
Наташа Петрова, дирекция „Акцизи”;
Иван Борисов, дирекция „Акцизи”;
Емилия Пашелийска, дирекция „Акцизи”;
Мирослава Кирилова, дирекция „Акцизи”;
Галина Стаменова, дирекция „Акцизи”;
Ана Танчева, дирекция „Акцизи”;
Борислава Висоцка, дирекция „Акцизи”;
Йордан Йотов, Митница Лом;
Добрин Петков, Митница Лом;
Милчо Арабаджиев, Митница Пловдив;
Калина Христова, Митница Бургас;
Светлана Мотева, Митница Бургас;
Тихомир Пурев, дирекция „Акцизи”;
Цветинка Ташева, дирекция “Информационни системи”;
Димитър Кирев, дирекция “Информационни системи”;
Виктор Рангелов, дирекция “Информационни системи”;
Диана Захаринова, дирекция “Информационни системи”;
Светла Николова, дирекция “Информационни системи”;
Станимир Петров, дирекция “Информационни системи”;
Теодора Виткова, дирекция “Информационни системи”;
Елена Матуска, дирекция “Информационни системи”;
Красиян Андреев, дирекция “Информационни системи”;
Светослав Светозаров, дирекция „Митническо разузнаване и разследване”;
Тихомир Каменов, дирекция „Митническо разузнаване и разследавне”;
Иванка Щерева, дирекция „Митническо разузнаване и разследване”;
Цветанка Неделчева, дирекция „Митническо разузнаване и разследване”;
Симеон Каранешев, дирекция „Митническо разузнаване и разследване”;
Детелина Георгакиева, дирекция „Митническо разузнаване и разследавне”;
Атанас Чавдаров, дирекция „Митническо разузнаване и разследване”;
Йордан Къртев, Митница Столична;
Красимир Илиев, Митница Свищов;
Явор Димитров, Митница Русе;
Тихомир Предолов, дирекция „Последващ контрол”;
Цветан Лалев, дирекция „Последващ контрол”;
Даниел Лулчев, дирекция „Последващ контрол”;
Лилия Асенова, дирекция „Последващ контрол”;
Камен Данаилов, МитницаРусе;
Маргарита Тенчева, Митница Свиленград;
Кремена Костадинова, Митница Варна;
Красимир Йовчев, Митница Югозападна.
Силвия Пашомова, дирекция „Финансово-стопански дейности и управление на собствеността”;
Елена Симеонова, Митница Варна;
Елица Петрова, Митница Варна;
Данчи Коцева, Митница Свищов;
Красимира Цикова, Митница Столична;
Юлина Русинова, Митница Русе;
Георги Димитров, дирекция „Правно - нормативна”;
Десислава Йорданова, дирекция „Правно-нормативна”;
Мирослава Енчева, дирекция „Правно-нормативна”;
Георги Петров, дирекция „Правно-нормативна”;
Михаела Петрова, дирекция „Правно-нормативна”;
Стоянка Ефремова, дирекция „Акцизи”.

За значителен принос в реализацията на проекта „Електронни митници” е награден с грамота:
Свилен Станчев, дирекция „Информационни системи”.

За висок професионализъм и значителен принос с грамота са наградени:
За висок професионализъм и значителен принос в областта на последващия контрол: Антон Караиванов, Митница Свищов.
За висок професионализъм и значителен принос в областта на митническите освобождавания: Албена Димитрова, дирекция „Тарифна политика”
За висок професионализъм и изключителен принос за изследването на проби от енергийни продукти за целите на митническия и акцизния контрол: Калинка Савова , дирекция „Централна митническа лаборатория”
За висок професионализъм и значителен принос в областта на акцизите: Емилия Пашeлийска, дирекция „Акцизи”
За висок професионализъм и значителен принос във финансовото управление и развитието на счетоводната политика на Агенция „Митници”: Ирена Стаменова, дирекция „Финансово-стопански дейности и управление на собствеността” и Здравка Досева, Митница Варна.
За висок професионализъм и значителен принос в реализацията на публичната комуникация на Агенция „Митници”: Анна Свиларова, дирекция „Административно обслужване”;
За висок професионализъм и значителен принос в защита на информацията: Христина Маркова, Митница Варна.
За висок професионализъм и значителен принос в управлението на човешките ресурси: Виолета Александрова, дирекция „Организация и управление на човешките ресурси”;
За висок професионализъм и значителен принос в международното сътрудничество: Здравка Горанова, дирекция „Международни отношения”.
За висок професионализъм и значителен принос в областта на информационните технологии: Станислав Терзиев, дирекция „Информационни системи”.
За висок професионализъм и значителен принос в цялостната дейност на дирекция "Правно-нормативна" и реализиране на приоритетите на Агенция „Митници”: Десислава Йорданова, дирекция „Правно-нормативна”.
За висок професионализъм и значителен принос на млад експерт в областта на митническите режими: Виктория Василева, дирекция „Митнически режими и процедури”;
За висок професионализъм и значителен принос в цялостната дейност на митническото разузнаване и разследване: Лилия Кръстева, дирекция „Митническо разузнаване и разследване”.
За висок професионализъм и значителен принос в развитието на вътрешния одит: Теодора Кабаиванова, „Звено за вътрешен одит”.
За висок професионализъм и значителен принос в изпълнението на Програмата за обучение на служителите в Агенция „Митници” за 2012 г.: Ваня Клифова, Национален учебен център.

За висок професионализъм и значителен принос в дейността на митниците с грамота са наградени:
Лиляна Бракалова, Митница Аерогара София;
Георги Горанов, Митница Бургас;
Лъчезар Лазаров, Митница Варна;
Димитър Каменов, Митница Лом
Илиян Хаджийски, Митница Пловдив;
Явор Димитров, Митница Русе;
Славия Митова, Митница Столична;
Росица Георгиева, Митница Свиленград;
Иван Терзиев, Митница Свищов.

За разработки по митническото и акцизното законодателство в ежегодния конкурс на Агенция „Митници” с грамота е награден екипът от служители на митница Пловдив Нъварт Мардиросян, отдел „Акцизи” и Диана Желева, отдел „Акцизи”, с разработка на тема: „Изисквания към водената отчетност и документация от лицензираните складодържатели, регистрираните лица по закона за акцизите и данъчните складове и освободените от акциз крайни потребители”.