Д-р Георги Маждраков: Борбата със сърдечно-съдовите заболявания не е нещо сезонно

Увеличава ли се потокът от пациенти през зимата в отделението по инвазивна кардиология?

Противно на съобщенията, които чувам напоследък не мога да кажа, че има някакъв забележителен бум, пик и т.н. По-скоро ние сме достигнали ниво на работа, което е рутинно и общо взето вариациите са в порядъка на 10,20,30 процента максимум, което не е нещо необичайно и за летни, и за зимни периоди. Трябва да ви кажа, че по мои наблюдения през последните години, като че ли най-големият пик на нашата работа е през юли. Въпреки, че за лятото сме свикнали да казваме, че е период който е по-безопасен за сърцето, така да се каже, но не е така.

- Да ви призная и мен това ме изненадва, защото съм чувала, че зимата, студът, провокират точно тези заболявания, увеличава се съсирването на кръвта и от там идват сърдечните проблеми.

Целият този разговор е извън рамките на моите разбирания, защото борбата със сърдечно-съдовите заболявания не е нещо сезонно. То е нещо, което касае начина на живот и нещо, което би трябвало да се заложи в идните генерации като доминанта. Примерно не трябва да се борим с артериалното налягане само през зимата, или през лятото, или със затлъстяването и тютюнопушенето – това са неща, които в крайна сметка предопределят кой ще получи инфаркт. И ако човек се отнася правилно към тези въпрос, т.е. да спре тютюнопушенето, да внимава с наднорменото тегло, да внимава с артериалното налягане, с холестерола и т.н., то шанса да получи инфаркт и инсулт намалява в много пъти. И няма смисъл тогава човек да мисли дали е зима, или е лято.

-В коя възрастова категория попадат болните в отделението – на активно работещите, по-възрастните... Питам Ви, защото често научаваме за инфаркти и при 27-годишни. Т.е. „подмладява“ ли се инфарктът?

Има го това нещо. За съжаление инфарктът и острите коронарни синдроми са разпространени във всички възрастови групи. За щастие по-редки са случаите, при които това се случва при млади хора, но включително и ние сме имали пациенти под 30 години с инфаркт в отделението в Благоевград, което е тъжно. Твърде рано се случва това. Може да се каже, че има „подмладяване“, може да се каже като цяло, че профилактиката е на много ниско ниво, което е моята голяма болка. Какво се случва? Здравната култура на всички като информация, като познания е добра, всеки знае какво не трябва да прави, но здравната практика е на другия полюс. Т.е. това, че знаем какво трябва да правим не означава, че го правим и затова резултатите са ни лоши. Аз не съм срещал човек, който да твърди , че тютюнопушенето е полезно сред пушачите. Но и много малко са хората, може би под 5 процента, които са твърдо убедени, че искат да спрат цигарите.

-Тютюнопушенето ли е враг № 1 на сърцето?

Враговете на сърцето не са много, те са няколко и са ясно дефинирани и тютюнопушенето е един от големите врагове на сърцето, да. Ще дам един пример,който илюстрира това колко много сме се отдалечили от нормите и от здравия разум. Ако аз предложа на 1000 души да се включат в изпитване на ново лекарство, за което да им се плати, те ще започнат да разсъждават така: това е ново лекарство, то ще е добро за болните, но има голяма вероятност това ново лекарство да има вреди и затова ще ни дадат пари. Това е естествената реакция на хората. А когато им кажеш, че тютюнопушенето със сигурност е вредно, и че те си дават парите за това да се тровят реално, защото едно ново лекарство потенциално би могло да носи вреди. Докато тютюнопушенето със сигурност носи само и единствено вреди, и те си дават парите за това. Върху тях все едно да се изпитва лекарство , което със сигурност е вредно, и те не да получат пари за това, че го ползват а дават пари и виждате, че обществото доста се е отклонило в неправилната посока. И това е много тъжно. Аз не съм пушач, не съм светец, опитвал съм като дете и аз да пропуша, защото средата, в която се движим показва, че това е едва ли не нормално , и модерно, и т.н. И аз опитах и за щастие не ми се получи, не установих, че има нещо хубаво в това устата ти да мирише лошо. Когато човек отвори учебник по медицина, всички много ги е страх от думичката рак. А всъщност заболяване рак няма, това не е една болест, това е съвкупност от няколко хиляди болести. Няма нито един вид рак, при който тютюнопушенето да не е на първо, или на едно от първите места като причина. Т.е. не трябва да говорим само за сърцето. Като се сложи на масата и факта, че над 60 процента от хората умират от сърдечно-съдови заболявания, чиято генеза идва от тютюнопушенето в голяма степен, и като добавим и останалите 15-20 процента , които умират от ракови заболявания, при които тютюнопушенето е номер 1 и се получава всъщност, че цигарите убиват 90 процента от хората. И 90 процента от хората, които умират цял живот щастливо са си давали парите за да миришат лошо.
През последните години, не само във вашите специализирани среди, се използва терминът „превантивна кардиология“. От това, което казахте до тук разбираме, че обществото ни все още не узряло за тази стъпка – по-сериозна превенция. Вижте, преди месеци имаше една поредица от неприятни случки и инциденти, които влязоха широко в медиите, които касаеха млади мъже. Разбирате ли, не може един човек, който тежи 130 килограма и е висок 1.75, а не 2.35 ти да кажеш „Той е здрав мъж, той е канара!“ Самият факт, че този човек тежи 120 или 130 килограма, това означава, че той е болен човек. В българското общество наднорменото тегло в повечето случаи се асоциира с добро здраве. Само че надебеляването е болест, то не е козметичен проблем, не е моден проблем. Аз обичам да казвам на пациентите си с простички думи следното: когато човек качи 30 килограма, то не е защото му поникват втори бъбреци, втори мозък, черен дроб,или въобще нещо полезно. То е за сметка на сланина. Сланината оставете, че тежи, това е най-малкия проблем. По-големият проблем е, че това е тъкан, която е хормонално активна. Мазнините, които се натрупват в депата са хормонално активни и те водят след себе си високо кръвно, висок холестерол, диабет, и в крайна сметка – висока сърдечно-съдова смъртност. Има си норми за това колко трябва да тежи човек иии всички го знаем. Само, че в нашето общество е прието човек ако е под 90 килограма, говорим за мъж, да се приема за кльощав едва ли не.

-Д-р Маждраков, как смятате – пречат ли на сърцето злобата, омразата, завистта. За съжаление напоследък толкова характерни човешки чувства. Натоварват ли сърцето?

Аз не зная доколко злобата натоварва сърцето, не съм експерт в тази област. Това, което мога да Ви кажа със сигурност е следното. Когато моето съзнание е заето от негативни мисли, защото на всеки в живота му се случват неща, които го карат да си мисли лоши неща отвреме-навреме. Например гледах интересно интервю с пастора на църквата в Маранело-Формула 1 там са по-голямата част от производителите на бързи коли и той каза. „Да да мислиш лошото на другия не е добре, но да ви кажа като г ледам стартове от Формула 1 и на мен ми се иска някоя от колите на конкурентите да се счупи“. Така , че нормално е в главата на човек да нахлуват отвреме-навреме лоши мисли, но ако те останат там за дълго това води самото битие към по-лошо. Т.е. на човек наистина започват да му се случват лоши случки и тази, приемана донякъде като американска идеология за позитивното мислене, има нещо вярно в това. Човек трябва да мисли позитивно, за да му се случват хубави неща
автор
Лалка Радкова