Андон Тодоров е новият председател на Общински съвет Благоевград

След пет заседания Общинският съвет в Благоевград успя да избере председател. Това е лидерът на партия "Зелените" Андон Тодоров.  

Общинският съвет в Благоевград успя да избере председател, след като досега номинациите бяха бламирани с голям брой недействителни бюлетини.  Андон Тодоров беше единствената кандидатура днес, като успя да  получи 25 действителни гласа от общо 41.

Лидерът на партия "Зелените" беше и кандидат за кмет на областния център, като на първи тур постигна трети резултат. На втория той и още петима кандидати призоваха избирателите да гласуват за кмета Румен Томов и срещу статуквото на Атанас Камбитов от ГЕРБ, който управлява града два мандата. 

Андон Йорданов Тодоров е роден на 8 май 1970 г. в Благоевград. Работи в родния си град като хотелиер и строителен предприемач и е доказан в тези области. Стартира бизнеса си през 1990 г. Има два мандата като общински съветник, по време на които е председател на комисия „Социални дейности и жилищна политика” и заместник-председател на Общински съвет

Заради пропуски в процедурата по прекратяване на бизнес дейността на новия кмет и отписването му като собственик на фирма в законоустановения едномесечен срок, Атанас Камбитов внесе жалба в Общинската избирателна комисия, която предприе действия по прекратяване правомощията на Румен Томов. Общинската избирателна комисия (ОИК) в Благоевград обаче отказа да прекрати предсрочно пълномощията на кмета Румен Томов. След обсъждане на доводите дали да бъдат прекратени предсрочно пълномощията на кмета, тринайсетте членове на комисията преминаха към гласуване. Четирима от тях гласуваха "за", девет бяха "против", с което ОИК отхвърли искането на Атанас Камбитов.

Решението на ОИК може да се обжалва в седемдневен срок пред Административния съд.