Безплатен езиков курс за бежанци организират в Благоевград

Доброволци от Благоевград организират безплатен езиков курс по български език за бежанци от Украйна.

Инициатори са преподаватели от Филологическия факултет на Югозападния университет (ЮЗУ) „Неофит Рилски“, каза за БТА преподавателят в университета доц. Биляна Тодорова. 

Курсът се провежда със съдействието на Регионалната библиотека „Димитър Талев“ в областния център. В зала на библиотеката два пъти седмично преподаватели от ЮЗУ ще обучават пристигнали в града бежанци на български език. 

Към момента интересът към безплатните езикови курсове в голям, посочи доц. Тодорова. Това са хора, които имат желание да учат, работят, да бъдат полезни и да се адаптират по-бързо, допълни тя. 

Преподаватели от университета в Благоевград започват курс и с настанените в базата на ЮЗУ в парк „Бачиново“ украински бежанци. Там групата е от 14 човека и с тях два пъти седмично ще работят преподаватели от висшето училище, допълни доц. Тодорова. 

Предвижда се по време на часовете да бъде обособен детски кът за по-малките деца, докато техните родители учат. Студенти от двата университета в Благоевград – Американския университет в България и ЮЗУ „Неофит Рилски“, са изявили желание да се включат като доброволци в заниманията с децата, докато родителите им се обучават, каза още доц. Тодорова. 

Безплатните курсове се провеждат със съдействието на редица институции, допълни преподавателят в ЮЗУ. Повече информация за езиковите курсове може да се получи на фейсбук страницата на Български червен кръст – Благоевград и във фейсбук групата „сМисъл за украинските бежанци в Благоевград“. 

Източник