Благоевград се готви да отбележи 110 години от Освобождението

Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от османско владичество ще се отбележи с богата празнична програма

Историята отсъжда град Горна Джумая да бъде освобождаван два пъти. Първият път е на 12 февруари 1878 година, но жителите на града се радват на свободата си само 138 дни. По силата на решенията на Берлинския конгрес, освободените български територии отново са върнати в пределите на Османската империя.

Второто освобождение на Горна Джумая е на 5 октомври 1912 година.

110 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от османско владичество ще се отбележи с богата празнична програма.

Началото на програмата ще бъде поставено на 4 октомври от 19:00 часа, когато ще се състои Тържествен преглед на исторически знамена и униформи на Българската армия. Събитието ще се проведе на пл. „Георги Измирлиев“, като тази година към колекцията, която ще бъде представена, са включени нови знамена.

Подробности около наситената със събития програма бяха съобщени днес на пресконференция от Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт, туризъм“ към Община Благоевград, Кирил Алексиев, директор на РИМ – Благоевград и Йордан Стоянов, ръководител на Сдружение „14-ти пехотен полк“.

На 5-ти октомври, от 09.00 часа, в двора на църквата „Въведение Богородично“ ще бъде отслужена панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая от османско владичество.

Изключително интересен щрих в програмата по повод 110-години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония“ е историческата възстановка „Утро на свободата“, в която участие ще вземат представители на РИМ – Благоевград, РК към НД „Традиция“, Сдружение „14-ти пехотен полк“, Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград и над 20 исторически клуба от цялата страна.

През втората част от деня на 5 октомври, от 18.00 часа, в ДТ „Никола Вапцаров“ ще има Тържествена сесия на Общински съвет, а от 19.30 часа благоевградчани ще могат да гледат предпремиерно част от новата постановка на Ансамбъл "Пирин" "Между девет планини".