Искат високо застрояване в парцел намиращ се в непосредствена близост до кампуса Американския университет в Благоевград

Голяма дискусия се очаква на утрешния Общински съвет по отношение на инвеститорския интерес в района на кампуса на Американския университет, за където е постъпило искане за изменение на ПУП и високо застрояване на многоетажна сграда.

„Предложението е разгледано в комисиите по ТСУ и икономическата комисия. Те са на различни мнения. Комисията по ТСУ определя застрояването и е с положително становище. Другата комисия, икономическата, е с отрицателно становище. Знаете, всичко се решава в залата.“ – каза председателят на общинския съвет Андон Тодоров.

Американският университет в България и Асоциацията на възпитаниците на АУБ изразяват сериозна загриженост относно предложена промяна. Предложението предвижда сгради с височина над 25 метра само на 15 метра от общежитието. Преподавателите, студентите и служителите на АУБ се опасяват от постоянен шум и засилен трафик по ул. „Свобода Бъчварова“, което ще се отрази негативно на учебния процес и живота на кампуса. 

„Притеснени сме от факта, че предложената промяна ще доведе до нарушаване на ритъма на учебния процес на нашите студенти, както и до ликвидиране на зеленото пространство между общежитието и предвидения строеж“, посочи вр.и.д. президент на АУБ д-р Дейвид Еванс. „Уютът, спокойствието, удобствата, сградите и зелените площи радват не само нас, но и допринасят за модерния  облик на града. Много от жителите и гостите на Благоевград идват често в кампуса, за да се насладят на прекрасните условия, които АУБ е създал. Сега с опита за промени на този проект има риск те да бъдат загубени завинаги“, допълни той. 

АУБ е най-големият работодател в Благоевград с близо 300 служители. Инвестициите в един от най-модерните университетски комплекси в Югоизточна Европа, както и в цялостното развитие на университета възлизат на около 60 милиона щ. долара. Престижното висше училище, което редовно оглавява рейтингите у нас, има благоприятно отражение върху икономиката на Благоевград – то работи с много местни фирми, а студентите, преподавателите и служителите са сред активните потребители на местно ниво. Не на последно място, АУБ допринася съществено за добрия имидж на града и за международните връзки на градската общност.

Андон Тодоров увери, че неговата група категорично няма да подкрепи предложението и припомни: „В този район преди време никой не искаше да строи, защото нямаше АУБ. Сега има университет. Има хубави, зелени площи, приятно е. Всеки иска там да има постройка, защото ще е с добра възвръщаемост. В крайна сметка не трябва да има ощетени. Инвестицията на АУБ е огромна. Според мен в такива ситуации, където има напрежение, трябва да се прецизират много добре нещата, да не се бърза и да ги разглеждаме професионално“.

Сесията на общински съвет Благоевград е утре 28 февруари от 9:30 ч.