Избори в Благоевград - за кого мога да гласувам

Частични избори за кмет в Благоевград

Тежка изборна програма се очертава с Благоевград, на 27 юни предстоят кметските избори, на 4 юли евентуален балотаж и на 11-ти Юли парламентарни избори.

До частичния вот в Благоевград се стигна, след като предишният кмет Румен Томов беше отстранен заради неспазване на разпоредба на Закона за местното самоуправление и местната администрация. Месец след встъпването му в длъжност като кмет на Благоевград до ОИК беше подаден сигнал от предшественика му Атанас Камбитов във връзка с неспазената разпоредба.

Кандидатите по реда на номерата изтеглени в ОИК.

1./ Виктория Константинова Каракостова-Нешева
ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ (ДА България, ДСБ, Зелено движение)

Д-р Виктория Каракостова


Д-р Виктория Каракостова е общопрактикуващ лекар с над 2500 пациенти. Във втория кабинет на Бойко Борисов беше назначена за зам. председател на Борда на директорите на МБАЛ – Благоевград от квотата на Реформаторския блок, чийто 3-годишен мандат изтече преди половин година. Освен като джипи е работила като завеждащ вътрешно отделение в болницата и химиотерапевт в онкологията. Била е завеждащ лекар в селищната система на Кочериново. Засега тя е единственият лекар във фамилия Каракостови, чиито предци в миналото са били войводи, заможни търговци, икономисти, учили в Швейцария. Бащата на д-р Каракостова е известният в миналото композитор и ръководител на оркестър “Джумайци” Константин Каракостов.
Д-р Виктория Каракостова е направила проучване на родословното дърво на фамилията, която произлиза от Крушево, Вардарска Македония. Тя е единствената жена хаджия във фамилия Каракостови след посещение на Божи гроб.

 

4./ Стефан Илианов Делиов
Коалиция Ние, Гражданите

Стефан Делиов

 

Стефан Делиов, председател на спортен клуб „Kochinka Team Racing „.Организирал многократно благотворителни инициативи, една от които е „Бъди човек – Благоевград“.


7./ Цвета Валентинова Рангелова
ВЪЗРАЖДАНЕ

Цвета Рангелова


Цвета Рангелова – председател на структурата на Движение "Възраждане" в Благоевград, в предаването „Делници“ по Евроком излъчено на 11 октомври 2019 г. Водач на листата с кандидати за общински съветници, съставена от млади хора с професии. Преди 25 години тя избира за втори дом Благоевград, където живее, работи и отглежда дъщеря си. Адвокат от 2002 г. досега.

10./ Илко Стоянов Стоянов
ПП  ИМА ТАКЪВ НАРОД

Илко Стоянов


Илко Стоянов има над десет годишен опит в местното самоуправление. Два мандата общински съветник, като напуска общински съвет – Благоевград по собствено желание, след като органът не допуска провеждането на референдум или допитване по обществено значими въпроси за развитието на община Благоевград. През годините натрупва опит в кандидатстването и изпълнението на европейски проекти във всички сфери на обществения живот. Има натрупан опит в изготвянето и изпълнението на общински бюджети. Има над 25 годишен опит в различните сфери на правото, чрез работа в екип в адвокатското дружество, което управлява. Привърженик на тезата за децентрализация и много по-голяма независимост на местната власт от държавната, както и на тезата за постоянно участие на хората в управлението, чрез провеждане на допитвания до тях.

15./ Румен Георгиев Томов
независим кандидат подкрепен от БСП

Румен Томов


Завършва висше образование като машинен инженер в Русенския университет и се занимава със строителен бизнес. В 2019 година като независим кандидат, подкрепен от Българската социалистическа партия, печели на втори тур кметските избори в Благоевград, срещу кандидата на ГЕРБ и действащ кмет на града Атанас Камбитов. Отстранен от кметския пост заради неспазване на разпоредба на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

16./ Людмила Александрова Костадинова
независим кандидат 

Людмила Костадинова


Издигната от членове на сдружение „Възродена България-БНО“, на което Костадинова е председател от три години и е свързано с атонски монаси. Людмила Костадинова атакува кметския пост за втори път. През 2019 година на редовните избори не успя с "Ред, законност и справедливост". Бивш възпитаник на Математическата гимназия в Благоевград. След това е завършила финанси в Югозападния университет. Семейна е, има две деца.

17./ Андон Йорданов Тодоров
независим кандидат подкрепен от ГЕРБ

Андон Тодоров


Лидерът на партия "Зелените" беше и кандидат за кмет на областния център, като на първи тур постигна трети резултат. На втория той и още петима кандидати призоваха избирателите да гласуват за Румен Томов и срещу статуквото на Атанас Камбитов от ГЕРБ, който управляваше града два мандата. 
Андон Йорданов Тодоров е роден на 8 май 1970 г. в Благоевград. Работи в родния си град като хотелиер и строителен предприемач. Има два мандата като общински съветник, по време на които е председател на комисия „Социални дейности и жилищна политика” и заместник-председател и председател на Общински съвет.