Как да сте сигурни, че на вратата ви звъни преброител?

От НСИ дават подробен отговор на този важен въпрос:

Първо – преброителят задължително трябва да се представи и покаже своята служебна карта, на която има негова снимка, трите имена и идентификационен номер, даден от НСИ. 

Второ – преброителят трябва да Ви уведоми ясно за целта на преброяването и да Ви представи преброителна карта, на гърба на която има писмо от председателя на НСИ, в което са описани целите на преброяването. 

Трето – Ако изпитвате съмнение относно легитимността на преброителя,  можете да позвъните на *2021, където да продиктувате имената и служебния номер на преброителя. Операторите ще извършат проверка и ще потвърдят дали преброителят във Вашия участък се казва така. 

Четвърто – Всеки преброител има синя маска, на която е изписано "Преброяване 2021".

Всички преброители са преминали предварителна проверка за чисто съдебно минало, навършили са 18 години и имат минимум средно образование. Преброителите ще преброяват само хората, които не са се преброили вече електронно или не желаят да го направят онлайн сами, подчертават от НСИ.

Чрез електронната система можете да се преброите само от български IP адрес. Ако по някаква причина в момента сте в чужбина, помолете близките си в България да ви преброят.