Хотелът-мавзолей "Ален мак" в Благоевград обявен за публична продан

Комунистическия строителен мастодонт и бивш символ на Благоевград е оценено на близо 17 милиона лева. В момента е във владение на кредитори, срещу 5 000 000 лева дълг.

Хотелът, собственост на фамилията на бизнесмена Методи Калъмбов чрез фирма "Мак Турс" и е бил заложен срещу дълг от 5 000 000 лева, към частна фирма за залози.Огромният комплекс не работи от години и тъне в разруха. Търгът е в началото на май, пише в обявлението си съдия Александър Цанковски.

Калъмбов купи преди 25 г. държавния дял от 58% на фирма „Мак турс“ (наследник на туристическата перла от времето на соца „Балкантурист”) за 1 812 000 долара.

През 2000 г. Върховен административен съд отмени сделката за грубо нарушение – купувачът ЕТ „Кейт континентал – Катя Калъмбова” (фирма на съпругата на М. Калъмбов) не подала декларация за произхода на парите.

На втора инстанция обаче декларацията се появи (заем от ДСК, разрешен лично от тогавашния директор на банката Спас Димитров), а Агенцията по приватизация реши, че не е удобно да връща на Калъмбов сумата от $1.8, ако развали сделката. Веднага след това екскомендантът купи още 13% от „Мак турс” за 190 000 лв. и стана мажоритарен собственик на дружеството, в което освен хотел „Ален мак“ са още хотелите „Бор“, „Рила“ и „Рилци“, както и „Алба Регия“, която М. Калъмбов продаде преди години.

Цената, от която ще започне наддаването е близо 17 милиона лева, което означава че всички, които имат желание да го купят хотела трябва да дадат 10% от обявената първоначална сума като депозит, т.е. около милион и 700 000 лв, за да участват в търга.