Кметската криза в Благоевград, какво следва

След като в четвъртък Върховният административен съд реши окончателно, че Общинската избирателна комисия в Благоевград трябва да преразгледа решението си, с което отказва да прекрати предсрочно мандата на кмета на Благоевград Румен Томов, това трябва да стане в срок от две седмици.

Решенията са по жалба на ГЕРБ, че след встъпването в длъжност Румен Томов (независим, подкрепен от БСП) не е прекратил в срок от един месец регистрацията си като едноличен търговец, както изисква законът, а се е забавил и фирмата му е заличена от Търговския регистър по-късно. Първоначално Общинската избирателна комисия отказа да прекрати мандата на кмета, но Административният съд на Благоевград определи решението на комисията като незаконосъобразно, а Върховният административен съд окончателно остави в сила решението на първа съдебна инстанция (още четете тук).

Днес председателят на Общинската избирателна комисия - Благоевград, Мартин Бусеров каза пред Би Ти Ви, че комисията ще се събере в срок от 14 дни от влизане в сила на решението на съда, за да гласува отново отстраняването на Румен Томов от кметския пост. Според него комисията ще трябва да приложи закона, т.е. ще трябва да прекрати предсрочно мандата на кмета и друга хипотеза не би трябвало да се реализира. Решението трябва да бъде взето най-късно до края на април.

Новото решение на Общинската избирателна комисия също може да бъде обжалвано в съда, но това не спира изпълнението му. Това значи, че след прекратяването на мандата на Румен Томов общинският съвет в Благоевград трябва да избере временно изпълняващ длъжността кмет на общината до провеждане на частични избори и встъпване в длъжност на новоизбрания. По закон изборът е измежду заместниците на кмета, които в момента са четирима - Любен Милев (обществен ред и сигурност), Василиса Павлова (култура), Евгени Терзиев (строителство) и Ясен Попвасилев (финанси).

В срок от седем дни Общинската избирателна комисия в Благоевград трябва да уведоми Централната избирателна комисия, че е прекратила предсрочно мандата на кмета. Според Изборния кодекс Централната избирателна комисия също има седем дни, за да предложи на президента Румен Радев да насрочи частични избори за кмет на Благоевград. От своя страна той има 14 дни, за да издаде указ за насрочване на избори, т.е. процедурата би трябвало да бъде извървяна най-късно до края на май. По изборните разпоредби частичните избори трябва да се проведат не по-късно от 40 дни от деня на издаването на указ за насрочването им, т.е. биха били най-късно в началото на юли.

Към момента страната е в извънредно положение заради коронавируса до 13 май т.г. Ако то бъде удължено, частичните избори би могло да бъдат отложени.

Източник