Кулата – Промахон отново натоварен

Изключително интензивно е движението към Гърция през граничния пункт „Кулата – Промахон“. Около 5 километра е опашката от леки автомобили преди зоната за контрол. Колоната от чакащи туристи се е образувала още рано сутринта, съобщават нашите гранични власти.

Преобладават колите с румънска и българска регистрация. Пет екипа и десет служители на Гранична полиция работят на гишетата за граничен контрол от българска страна. Гръцките им колеги са само трима и това сериозно забавя пропускането към южната ни съседка. Здравните власти в Гърция продължават масовото взимане на проби за PCR тестове, независимо че такива с отрицателен резултат трябва да има всеки, влизащ на територията на страната им. Причината за това е завишеният брой на заразени през последните дни, голяма част от които са чужденци, отишли на почивка в Гърция.

Има вероятност ограничителните мерки по отношение на българските и румънските туристи да бъдат повишени заради ръста на заболели в съответните държави. Около два процента е делът на българите и румънците, избрали морската почивка в Гърция. Най-засегната от противоепидемичните мерки е северната част на страната, сочат икономическите анализи.