Намаляват увеличената такса смет в Благоевград

Кметът на Благоевград Илко Стоянов е внесъл предложение до Общинския съвет за промяна в размера на такса смет

Такса смет за благоевградчани беше променена от 1,1 промила на 2,9 промила на заседание на ОбС от 17 декември 2021 г. по предложение на кмета на общината.

Решението обаче беше върнато от областния управител за ново разглеждане от общинските съветници, което трябваше да се състои на 12 януари тази година, но поради липса на кворум не се проведе заседание.

Размерът на такса смет и върнатите от областния управител решения ще бъдат обсъждани отново на извънредно заседание на общинските съветници на 20 януари, четвъртък, съобщиха от ОбС - Благоевград. На това заседание ще се обсъди и промяна в размера на таксата и намаляване на първоначално приетото увеличение на 2,9 промила, съобщиха от пресцентъра на община Благоевград. Предложението, внесено от кмета Илко Стоянов, предвижда размерът на такса смет да е 2.1 промила, допълват от пресцентъра.

Решението за промяна в първоначално приетия размер е на кмета на общината и е вследствие на дебата в обществото, нагласите на хората и икономическата ситуация в страната. След като е отчетено затрудненото финансово състояние на жителите на Благоевград в момент, когато цените на тока, газа, горивата и хранителните продукти поскъпват и след многобройни разговори с граждани, кметът е взел решение да внесе предложение до ОбС такса смет да бъде с по-нисък размер от първоначално приетия в края на миналата година, е казал Илко Стоянов, цитиран от общинския пресцентър.