Научният ръководител на Гешев стана ректор на Югозападния университет

Професорът по международно право д-р Николай Марин е новият ректор на Югозападния университет в Благоевград. Той получи подкрепа от 275 гласа, а неговият опонент проф. д-р Преслав Димитров от Стопанския факултет - 64, предаде БНР.

Николай Марин е бил зам.-декан и декан на Правно-историческия факултет на университета. Той беше и научен ръководител на бившия главен прокурор Иван Гешев, който стана докторант по международно право в Югозападния университет, без да отговаря на изискването за владеене на чужд език.

Преди дни историкът Стефан Дечев и вече бивш преподавател в университета сигнализира Министерството на образованието и науката (МОН) за редица нарушения в Правно-историческия факултет (ПИФ) на университета по време на ръководството на декана Николай Марин и зам.-декана доц. д-р Валентин Китанов. Дечев твърди, че системно подписът му е бил фалшифициран под оценки от изпити, които никога не са се провеждали, а студенти са получавали дипломата си за висше образование, без да са взели изпитите си. Пред "Свободна Европа" Дечев казва, че когато започва да намира доказателства за измамите, се консултира с юристи как да постъпи.

"Дори и без техните съвети за мен беше ясно, че деканът на факултета е научен ръководител на тогавашния главен прокурор и че шансовете по такива институции са нулеви", добавя той.

Според Николай Марин Югозападният университет несправедливо е поставян по средата или на дъното на класациите на висшите училища и трябва да си върне мястото, което заслужава, включително да бъде включен в списъка на изследователските университети. Дигитализацията на образователния процес ще даде повече възможности за дистанционно обучение, а студентското предприемачество трябва да бъде подкрепено и стимулирано както от преподавателите, така и от бизнеса, казва новият ректор, цитиран от БНР.

Източник