Немски инвестиции в Благоевград

Ottobock откри завод за 10 млн. евро в Благоевград

Нов завод за иновативни продукти за медицинска техника в Благоевград разкрива близо 300 работни места.

Министърът на икономиката Даниела Везиева участва в церемония, с която се откри новият завод на вoдeщa германска ĸoмпaния зa пpoизвoдcтвo нa виcoĸoтexнoлoгични пpoтeзи и биoнични имплaнти в Благоевград.

Ottobock, която е международна компания за медицинска техника, планира да инвестира над 10 млн. евро и да създаде 300 работни места, съобщават от Министерството на икономиката.

Производственият процес вече е стартирал, като са наети 225 български специалисти. Заедно с производствените бази на компанията в Германия и Австрия, Благоевград ще стане част от най-големите взаимосвързани производствени предприятия на фирмата. 

В завода в Благоевград ще има няколко различни производства, като вече е стартирало производството на ортези. Ще се произвеждат и сглобяват протези за крака, коленни стави и структурни части, както и текстилни изделия за ортези и протези.

Служебният министър на икономиката изтъкна, че германските компании са надеждни инвеститори, тъй като се ангажират дългосрочно. Везиева подчерта, че се насърчават именно такива инвестиции в иновациите и високите технологии, които да носят висока добавена стойност. По думите й създаването на социално партньорство между община Благоевград и фирмата може бъде изключително ценно за региона.

Ottobock стартира бизнеса си още през 1919 г. Дружеството оперира в близо 60 държави и има над 8 хил. служители. Koмпaниятa e един от световните лидери за производство на високотехнологични протези, ортези и бионични импланти.