Първи трейлър на "Фондацията" - екранизация на класиката от 7 романа на Айзък Азимов

"Фондация" (на английски: Foundation) е първата книга от поредицата на американския писател-фантаст Айзък Азимов, "Фондация". Книгата представлява сборник от пет кратки разказа, които заедно оформят цялостен сюжет. Разказите са публикувани за пръв път като една книга през 1951 г. в САЩ.

Още няма дата за премиерата на стрийминг платформата Apple TV+ на историята за шепа прокудени, опитващи се да спасят човечеството и цивилизацията покрай рухването на Галактическата империя.

Опитите за адаптирането на монументалната фантастична поредица на големия Айзък Азимов се простират десетилетия назад във времето, но нещата се задвижиха наистина едва преди две години, когато Apple TV+ (стрийминг услугата на технологичния гигант Apple) спечели правата за продуцирания от Skydance Television проект, подготвян от Дейвид С. Гойър („Блейд”, „Черният рицар”) и впоследствие оттеглилия се Джош Фридман („Terminator: The Sarah Connor Chronicles”, „Война на световете”).

Малко след това последваха прекрасната кастинг новина, че в ролята на създателя на психоисторията Хари Селдън ще влезе любимият ни Джаред Харис, и разочароващото обявление, че режисьорът, който ще даде тон на целия сериал, ще бъде Рупърт Сандърс („Снежанка и ловецът“, „Дух в броня“). А сега идва един от най-важните моменти, който, освен всичко друго, е и доказателство, че „Фондацията“ е факт и няма отново да потъне в забвение – появата на първия тийзър трейлър.

Шоурънър на „Фондацията“ („Foundation“) е Дейвид С. Гойър („Блейд”, „Черният рицар”), който е и основен сценарист. Той е и изпълнителен продуцент наравно с Робин Азимов, Марси Рос, Камерън Уелщ, Дейвид Елисън и Дейна Голдбърг. Актьорският състав включва Джаред Харис (Хари Селдън), Лий Пейс (брат Дей), Лу Лобел (Гаал Дорник), Леа Харви (Салвор Хардин), Лаура Бирн (Ето Демерцел), Терънс Ман (брат Дъск), Касиан Билтън (брат Доун) и др.