Зеленият автобус отпътува за Украйна с хуманитарна мисия

Автобусът на благоевградския футболен клуб Пирин отпътува за Украйна с хуманитарна помощ.

Натоварен с храни, бебешки пелени и консумативи, автобусът замина за Болград по инициатива на собственика на клуба Пол Белогур. 

„Крайната дестинация е Украйна, ще достигне близо до Одеса, една размирна зона. Няма да лъжа, притеснявам се за хората, които ще пътуват, притеснявам се дали всичко ще бъде наред“, каза преди отпътуването на автобуса Белогур. 

Пред журналисти Белогур сподели, че има роднини в Русия, в Украйна и Беларус, а най-големият му бизнес офис е бил е Украйна. Част от 35-те служители са успели да дойдат в България, други са останали там.

Инициативата на футболния клуб е подкрепена от цялата общественост в Благоевград, посочи собственикът на Пирин. Много хора са се включили с дарения, доброволци са събрали пари за горивото, необходимо за пътуването до Украйна и обратно, допълни изпълнителният директор на клуба Таско Тасков. 

Шофьорите на автобуса, който замина днес с хуманитарна помощ към Украйна, са Росен Пандурски, който от 15 години работи във футболния клуб, и Петър Ангелов – част от Пирин от две години. Пред журналисти те споделиха, че без колебание са се съгласили да предприемат пътуването. 

Заедно с тях пътуват и двама доброволци. Единият е украински гражданин, студент в Благоевград, който ще помага за превода. В България автобусът ще спре в София и в Силистра, където също ще бъда натоварен със събрани дарения.

Организацията се осъществява със съдействието на община Благоевград. Очаква се с автобусът да пристигнат в България 35 украински граждани, които ще бъдат настанени в община Благоевград. В момента се прави организация за тяхното настаняване, каза пред журналисти Емилия Халилова – директор на дирекция „Социална и жилищна политика“ в община Благоевград.