В София представят програми на ЕС

Гражданският сектор увеличава капацитета си с работа по проекти и програми
Конференция „Увеличаване на капацитета на гражданския сектор чрез работа по проекти и програми” се проведе в заседателната зала на хотел „Симона”, София, с участието на гражданско сдружение „Хармония”, Коалиция за устойчиво развитие и граждански организации, работещи за добро управление по европейски стандарти. Визия на правителството за Национална референтна рамка 2014 – 2020 и преглед на състоянието на Програмен период 2007 -2013 според неправителствения сектор представиха Дончо Иванов, председател на сдружение „Хармония” и инж. Емилия Петрова, зам.-председател на сдружение „Евромодел”. Възможности за кандидатстване на граждански организации по програми на ЕС демонстрира Валентина Кордова, председател на сдружение „Европейски просперитет”.
Кандидатстване с проекти по двустранни спогодби презентира Мария Георгиева от Коалиция ”Гражданско участие - устойчиво развитие”. Принципи на устойчиво развитие при избор и разработване на проекти за НПО и бизнес бяха темите на лекции на Петя Чолакова, председател на сдружение „За един по-добър живот”и проф. д-р Пенчо Пенчев, президент на Фондация „Институт за устойчиво развитие”.
Конференцията приключи с демонстрация на филм за проекти за устойчиво развитие в Холандия, както и с избор на НПО - представители в Комитети по наблюдение на оперативни програми 2007 – 2013 и в работни групи за съгласуване на Национална референтна рамка 2014 – 2020.