Симеон Дянков: Държавите от ЕС трябва да въведат строги фискални правила

В поредица интервюта за водещи световни медии вицепремиерът Симеон Дянков очерта позициите на България през призмата на дълговата криза в еврозоната. Пред BBC World Service, CNN и Sky News българският финансов министър подчерта необходимостта всички държави в ЕС да въведат строги фискални правила.
Пред радио BBC World Service министър Дянков прогнозира, че въпреки трудностите през последните няколко години, единната европейска валута ще стане най-силната световна валута. „Това, което научихме от кризата, е, че се нуждаем от строги фискални правила”, подчерта Симеон Дянков. „В момента залагаме в устройствения си бюджетен закон възможността правителствата да не могат да провеждат недисциплинирана фискална политика. Това е нещо, което всички държави от ЕС трябва да направят и останалите страни от еврозоната могат да научат от България”, коментира вицепремиерът пред BBC. По думите му, 70% от търговията на България е с държави от еврозоната, затова страната ни е заинтересована те да бъдат със стабилни икономически и фискални перспективи.
България може да научи страните от еврозоната на някои уроци, които те са забравили, каза българският финансов министър в интервю за авторитетното предаване Quest Means Business на CNN. Както финансовите министри от ЕС, така и политиците и анализаторите, трябва да са наясно, че решението на проблемите в еврозоната не може да е частично, то трябва да е цялостно. На въпрос на водещия Ричард Куест защо България иска да се присъедини към „потъващия кораб на еврозоната”, министър Дянков изтъкна, че със страни като България, Естония и Словакия, които се присъединиха наскоро към ЕС, еврозоната би се превърнала в един фискално по-консервативен клуб, което е в полза на всички. Еврозоната има много какво научи от тези държави, защото ние вече сме преминали през огромни преструктурирания на икономиките и на банковите си системи след падането на комунистическите режими и тези уроци днес са някак забравени.
Пред CNN Симеон Дянков отново изрази резервите на България към идеята за хармонизация на данъчните политики в Европейския съюз. Той даде да се разбере, че такива въпроси страната ни ще отчита, когато планира бъдещото си членство във Валутния съюз.
В интервю за агенция Ройтерс Симеон Дянков посочи, че правителството не е променило намеренията си за присъединяване към еврозоната, но за това няма определен срок. Докато ситуацията в еврозоната обаче не стане по-ясна, не се очаква България да води предварителни разговори за присъединяване към ERM II, категоричен бе финансовият министър.
Ройтерс припомня одобрените от българския парламент промени, според които от януари 2012 г. бюджетният дефицит не трябва да надвишава 2% от БВП, а преразпределението през бюджета се ограничава до 40% от БВП. Министър Дянков прогнозира свиване на бюджетния дефицит през тази година до 2-2,1% от БВП, което е под заложения дефицит от 2,5% от БВП за годината. През първото полугодие дефицитът се сви до 0,9%, припомни още Симеон Дянков и допълни, че не се очаква правителството да емитира еврооблигации през 2011 година.
Пред Ройтерс вицепремиерът прогнозира още 350 млн. евро приходи от приватизация през 2011 г. и 600 млн. евро приходи от продажба на държавни активи през следващата година.