Share |

От София тръгва поклонническият път „Рилският чудотворец” 2011 г.

За втора година от столицата ще тръгнат група поклонници, които ще преминат пеша трите планини – Витоша, Верила и Рила, за да стигнат до Рилския манастир

Началото на поклонническия път "Рилският чудотворец" е днес. Денят ще започне със св. Литургия в столичния старинен храм „Св. София”, водосвет и лития в центъра на града.

В похода до Рилския манастир може да се включат всички желаещи, но те трябва да се съобразят с условията на пътуването– дълги пешеходни преходи, силно слънце, голяма продължителност на похода и съответно голямо физическо натоварване. През миналата година 50 човека взеха участие в поклонението до Рилския манастир. Тази година се очаква те да са около 100.

Желаещите да участват се събират пред храм „Св. София” на 1 август сутринта с багажа си. Там те попълват декларация, която се изисква от спасителната служба и заплащат 7 лв. планинска застраховка. Тази година походът ще продължи един ден повече. Опитът от миналата година е показал, че е необходимо повече време, за да се премине спокойно маршрутът и да има достатъчно време за богослужения и духовни беседи. Смисълът на поклонническия път е участниците да се съсредоточат върху молитвата, върху общението с Бога, да се подготвят за срещата със рилския Чудотворец. Затова през тази година е предвидено нощуване в палатков лагер, изграден в седловината Бука Преслап между Витоша и Верила. Участниците трябва да си носят спални чували и палатки. Те ще бъдат транспортирани с микробус до палатковия лагер, за да се улеснят поклонниците.

И тази година походът ще се води от д-р Павел Павлов от Богословския факултет в София. Поклонниците ще бъдат изпратени от столицата от Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В пътуването до Рилския манастир те ще бъдат придружавани от о. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, о. Методий и о. Дамян. Духовниците ще извършват предвидените богослужения. Планирано е тази година преходите да са малко по-кратки и да има време за богослужения, по-често да се чете Акатиста на св. Йоан Рилски и да се отдели внимание на духовни беседи между свещениците и поклонниците. Край огъня, в края на деня, те ще разговарят върху духовни въпроси, които ги вълнуват.

Друга група поклонници ще се отправи от Благоевград към Рилския манастир. Тя се води от о. Стоян Бербатов и ще премине през хижа „Македония”, през гроба на св. Йоан Рилски и накрая ще се срещне със софийските поклонници в св. рилска обител на празника Преображение Господне.
dveri.bg

eXTReMe Tracker