Делът на сивата икономика е около 1/5 от официалния брутен продукт от 2000 г. насам

Делът на сивия сектор в българската икономика е около 1/5 спрямо официалния брутен вътрешен продукт за периода 2000-2009 година. Това сочат предварителни оценки на експертите на Министерството на финансите, изготвени по метода на потреблението на енергия в България за същия период. Резултатите от първия подробен институционален анализ на дела на сенчестата икономика в страната МФ ще публикува в средата на септември.
Предварителните оценки отчитат ефектите върху потреблението на енергия от промяна на цените на енергийните стоки, структурата на икономиката и технологичния напредък. Методът е избран заради относителната му простота и точност при отчитане на динамиката на сенчестия сектор. Предварителните резултати са представени в таблицата по-долу и показват, че през последните години делът на сивата икономика е достигнал стойности от около 20% от официалния БВП. Анализът обхваща периода до 2009 г., тъй като все още не са публикувани официалните статистически данни за потреблението енергия в страната за миналата година.
Първата част на проекта, която вече е публикувана на страницата на МФ, се фокусира върху алтернативните аналитични подходи за измерване и моделиране на феномена „сива икономика”. Идентифицирани са четири най-често използвани дефиниции - фискална, пазарна, юридическа и статистическа, както и четири основни подхода за измерване и моделиране на сивата икономика - количество пари в обращение; потребление на електричество; Индекс „Икономика на светло”, както и емпирични модели за анализ на сивата икономика - структурно уравнение за измерване на корупцията и сивата икономика и Моделът МIMIC.
В първия анализ по проекта е представен и възприетият световен опит за борба срещу сивата икономика посредством интегриране на системи за електронни разплащания. Разгледани са и инициативите в България за борба със сивата икономика.
Пълния текст на анализа на тема “Сивата икономика – Подходи за измерване и моделиране” можете да намерите на http://www.minfin.bg/bg/page/549.