Share |

Международен фестивал за автентичен фолклор Дорково`2011

Тази година от 29 до 31 юли. се проведе 13-ти Международен фестивал за автентичен фолклор Дорково`2011. Китното слънчево селце и цялата Родопа планина в тези дни бяха огласени от песните и ритмите на над 120 фолклорни състави от всички краища на България и от завладяващите мелодии и танци на 6 международни групи: Колумбия - балет Фолклорико де пайпа, Рамла - Израел, Молдова - Кодрени, Пурнари Сикоирио - Гърция, "Боаця пиндулуй" - Букурещ, Румъния, "Орльонок" - Украйна.
На 29.юли бе официалното откриване на фестивалните дни на площада в Дорково. Председателят на Организационния комитет на Фестивала и кмет на селото - господин Николай Ковачев, направи равносметка на миналите фестивали и откривайки тазгодишния, пожела да бъде по-добър от предишните и по-лош от следващите.Част от поканените официални гости изказаха своите приветствия - госпожа Емилия Еленкова - кмет на Община Ракитово, госпожа Красимира Симеонова - Народен представител и господин Емил Павлов - Председател на Фондация "Международни Фолклорни Фестивали". Получени бяха и поздравителни адреси от Президента на Република България - господин Георги Първанов и от Областния управител на Пазарджик - д-р Дончо Баксанов.След официалната част международните състави представиха фрагменти от своите програми. В увеселителната част главни действащи лица бяха Виевската фолк група на Емил Узунски и всички гости и жители на Дорково. Останалите два фестивални дни пред читалище "Св.св. Кирил и Методий - 1919г." бяха за изява и на българските, и на международните групи.
На 31 юли след последния български състав от Борово се проведе галаконцерт на гостите от чужбина. Тогава кметът - г-н Ковачев и Председателят на тричленното жури - господин Иван Тодоров (другите двама членове на журито бяха - г-жа Агрипина Войнова и г-жа Веселка Николова, те заедно с г-н Тодоров са членове на организационния комитет на Международния съвет на организаторите на фолклорни фестивали и традиционни изкуства към ЮНЕСКО) връчиха диплом, приз и плакат на Фестивала на ръководителите на международните групи.
Тридневното празненство завърши с дълги хора на сцената пред читалището. През тези дни изпълнителите ни представиха красотата на фолклора не като музеен експонат, а като нещо живо, което съществува и днес. Ние се намирахме в един друг свят - свят на светлина и топлина, на доброта и красота, в едно друго измерение. Музика, багри, живописен пейзаж, който би могъл да нарисува само един талантлив художник и посетители безброй, привърженици на народното творчество, много емоции, срещи и запознанства, хиляди положителни преживявания. Дорково празнуваше, Дорково не просто живееше, то бликаше от живот, енергия и духовност! Дългоочакваният празник на дорковци мина, отново животът продължава да тече в ежедневното си русло, но споменът за тези три дни ще бъде съхранен и поддържан толкова истински и жив чак до следващия и по-следващия Фестивал и така още много години напред.

eXTReMe Tracker