Проектът за Дунав мост 2 ще бъде завършен с европейско финансиране

Това стана факт благодарение на активната позиция и засилената работа по проекта през последните две години.

На 19 ноември 2010 г. официалните органи на България и Румъния представиха пред Европейската комисия искане за изменение, с което настояват за нова крайна дата за допустимостта на разходите по проекта. Искането се мотивира със сложността на проекта от гледна точка на неговия международен и граничен характер, неговата схема за финансиране, включваща много на брой участници, и специфичните характеристики на договорите за проектиране и строителство.

Максималната стойност на помощта от Кохезионен фонд за проекта за българската страна възлиза на 70 000 000 евро, а максималната помощ за румънската страна на 35 962 500 евро. Съответно общата стойност възлиза на почти 106 000 000 евро. Заради това Европейската комисия взе решение да удължи финансовия меморандум до 31 декември 2012 г.

Положителното решение на Комисията ще позволи мостът да бъде завършен с европейско финансиране, въпреки огромното забавяне, което е било допуснато през миналите години. Към днешна дата са изпълнени 64% от строително-монтажните работи по мостовото съоръжение. Платени са над 80% от договорната сума за изпълнено строителство. По другия договор – за изграждане на прилежащата инфраструктура, са изпълнени 58% от строителните дейности, а разплатените средства са над 60% от договорната сума.

Основният проблем на изпълнителя, свързан с осигуряването на необходимите количества материал за насипи, също вече е разрешен. Официалното разрешение на концесията за добив на строителни материали беше дадено с решение на Министерски съвет, а изкопните работи започнаха на 24 юни.