"Ние сме против Българския Чернобил - добива на шистов газ"

Във Фейсбук групата срещу проучванията и добива на шистов газ "Ние сме против Българския Чернобил - добива на шистов газ" се обединяват масово българи с всякакви политически убеждения. За броени дни броят им достигна 11 000.
Групата е притеснена от наложената дезинформация и цензура върху данните, доказващи опасността за околната среда от този вид дейности. Във връзка с това е организиран протест днес в 19 ч. в София пред БНТ. Участниците смятат да изискат от Националната телевизия да излъчи документалните филми "Газланд" и "Суровата истина за петрола" (Gasland и Crude: The real price of oil), за да може населението да бъде информирано за технологията и компанията, получила разрешение за проучване на шистов газ в България. Освен това, групата е изискала от омбудсмана на България да се самосезира, поради нарушени човешки права - правото на живот и правото на сигурност, както и поради факта, че с решение № 427 от 16.06.2011 г. на Министерският съвет, практически е нарушен чл. 85 от Закона за Опазване на Околната Среда.
Гражданското движение разбира стремежа на правителството да постигне енергийна независимост на България, но не разбира, защо това трябва да коства нашите екологични дадености, от които пряко зависи здравето и живота на милиони българи. Няма никакви гаранции, че фирма осъдена за 8.6 милиарда долара за замърсяването и унищожението на природата на Еквадор, ще опази българската вода и земя.