Share |

Чужденци и католици на опашка в Рилския манастир

Хиляди българи и чужденци напълниха Рилския манастир за християнския празник Успение на Пресвета Богородица

Още рано сутринта в понеделник стотици миряни препълниха главната манастирска църква "Рождество Богородично", за да присъстват на Светата литургия.

Много от поклонниците бяха дошли в Светата обител още в неделя и пренощуваха в монашеските килии. По традиция имаше много гости от съседна Гърция, никак не бяха малко и другите чужденци, които запалиха свещ и се помолиха в храма. Тази година дойдоха и доста чужди миряни, които са католици, но предпочетоха в нашата света обител да посрещнат Успение Богородично, споделиха монасите.

Най-дългата опашка се изви пред Чудотворната икона на Света Богородица Осеновица, която е в центъра на църквата. "Този празник е един от най-светлите за всички християни. Все пак тази година хората бяха по-малко. Явно е, че финансовата криза си казва думата. Но за нас най-важно е, че празничната служба мина по канон и пред стотици миряни. Искам да похваля полицията за добрата организация, нямаше задръствания, както и напрежение от липса на места за паркиране", каза специално за агенция Стандартнюз игуменът на Рилския манастир Евлогий.

Манастирът е извор на духовност, хората имат усещането за святост. Идват поклонници със здравословни и духовни проблеми и намират утеха и решение за тях. Но трябва да се пристъпя тук с истинска вяра", категорични са свещениците. Те са свикнали със стълпотворението от наши и чужди гости на големите християнски празници. "Всяка година на Голяма Богородица е пълно с народ. Много семейства водят тук пеленачетата си. Старци, които едва се крепят на краката си, също са в манастира. Похвално е, че пристигат много поклонници. Най-важно обаче е човек да носи вярата в себе си и да влиза чист и искрен в храма", твърдят монасите.

Източник: standartnews.com

eXTReMe Tracker