Иван Есенски е носителят на Националната награда „Димчо Дебелянов” 2011

Музейни експозиции, изложби, изпълнения на танцови и певчески състави от Тракия и Средногорието, камерни и публични прояви радваха многобройната публика от граждани и гости, пристигнали от страната и чужбина на това истинско тържество на красотата и вдъхновението. Представители на Коалиция за устойчиво развитие взеха участие в проявата, съхраняваща историческото и културното наследство на хилядолетната ни държава и поддържаща гордостта и патриотизма на местните общности
И този път завършък на културния афиш беше поезията. Грижливо поддържаният двор на къщата-музей „Димчо Дебелянов” едва побра желаещите да присъстват на четенията и авторските рецитали, с които започнаха традиционните Димчовите поетични вечери, които започнаха със слово на поета Димитър Милов – носител на Националната награда „Димчо Дебелянов” – 2010 г. Актьори поднесоха композиции по стихове на Дебелянов, бяха представени книги и автори, бардовете Бойко Георгиев, Светлана Йонкова и Славимир Генчев изпълниха свои творби. В авторските рецитали участваха Атанас Капралов, Димитър Милов, Ивайло Балабанов, Кристофър Бъкстон, Иван Бързаков, Михаил Григоров, Ели Видева, Иван Есенски и Камелия Кондова.
Искра Шипева, директор на Дирекцията на музеите, обяви решението на журито на Националната награда „Димчо Дебелянов” с председател Георги Киров за удостояването с наградата за 2011 година на поета Иван Есенски. Кметът на Копривщица Любомир Цеков връчи му връчи грамотата, наградния знак и плакета. Вечерта завърши с аворски рецитал на Иван Есенски.
Иван Есенски е изпълнителен секретар на Академия за европейска култура „Орфеева лира”, основател и член на УС на неправителствената организация Коалиция за устойчиво развитие. В момента ръководи проект „Роден край” в Челопеч, Пирдоп и Златица и автор на филм срещу промишлените замърсявания в Средногорието, унищожаващи местната природа и местните традиции на будния Четвърти революционен окръг.