Share |

Официално стартира Банско Опера фест

Изключително голям интерес констатират от община Банско

На пресконференция кметът на община Банско Александър Краваров поздрави присъстващите и заяви, че интересът на жителите и гостите на града към оперния фестивал е изключително голям. “Радвам се, че това мероприятие се случва за втори път. С фестивалите, които правим през лятото доказваме, че сме целогодишна туристическа дестинация. Община Банско ще продължи да подкрепя финансово подобни културни събития, защото хората заслужават да слушат хубава музика, изпълнена от талантливи изпълнители”, допълни градоначалникът. Известният български баритон проф. Нико Исаков изрази задоволството си от факта, че в тазгодишното издание на форума ще вземат участие млади певци от Националната музикална академия, които ще могат да покажат таланта си пред публиката в Банско. По време на пресконференцията инициаторът на фестивала Джеймс Хюз допълни, че организаторите ще се опитат да разширят програмата на фестивала и в следващите години форумът от двудневен да стане поне 4 дни. Организаторите определиха за голям успех факта, че са успели да привлекат специално за фестивала Божидар Николов - един от малкото тенори пял заедно с Пласидо Доминго. “За мен е чест, че съм в Банско. От 25 години живея и работя в чужбина, но винаги с удоволствие се връщам в България. Под открито небе е изключително трудно да се пее, но съм сигурен, че изпълнителите ще покажат певческите си качества и красотата на гласовете си. От този момент нататък ще рекламирам Банско Опера фест навсякъде и с радост ще поканя мои приятели оперни певци да вземат участие в някое от следващите издания и да усетят атмосферата на града Ви и на Пирин планина”, каза Божидар Николов.
В тазгодишното издание на оперния фест ще бъдат представени операта „Травиата“ (26 август) и Гала вечер с популярни оперни арии и дуети (27 август). На площад "Никола Вапцаров" под открито небе ще пеят оперната прима Цветелина Малджанска (в ролята на Виолета), тенорът Божидар Николов (в ролята на Алфред) и баритонът Нико Исаков (в ролята на Жорж Жермон). „Травиата“ е продукция на Държавна опера Пловдив, която е партньор на фестивала със своите хор и оркестър. Диригент в първата фестивална вечер ще бъде Деян Павлов.
В Гала вечерта на фестивала организаторите спазват традицията за приемственост между млади оперни изпълнители и утвърдени звезди. Изборът на диригент също потвърждава желанието на община Банско да даде шанс на нови таланти. Младият Георги Патриков ще дирижира популярни арии от Пучини, Верди, Маскани и др.

eXTReMe Tracker