Православната църква почита паметта на княз Александър Невски

На този ден българската православната църква почита пренасянето мощите на благоверния велик княз Александър Невски. Църковен празник. Отслужва се Света литургия в храма „Св. Ал. Невски" по случай храмовия празник на катедралата. Църквата отбелязва пренасяне на мощите на св. Александър Невски.

Александър Невски е роден през 1220 г. в княжеско семейство в Переславле, Залеском. На 16 години баща му го оставя на управлява Новгород. Княз Александър повежда в началото на 13-ти век руските войски срещу шведско и германско нашествие. Решителната битка става край бреговете на река Нева, откъдето идва и прозвището му Невски. След смъртта на Александър Невски през 1263 г, тленните му останки са положени в храм "Успение на Света Богородица" близо до град Владимир. През 1723 г., по времето на Петър Велики, мощите на княза са пренесени и положени в построената в негова чест и памет Александро-Невска лавра, където се съхраняват и досега.

На 18 октомври 1998 г. частица от мощите на светеца е пренесена и положена за поклонение в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Ценната светиня е дарена от руския патриарх Алексий Втори на българския патриарх Максим при посещението му в Москва.