9 опита за контрабанден внос на цигари пресякоха митничарите на Лесово и Малко Търново

Девет опита за контрабанден внос на цигари от Турция в търговски количества пресякоха митническите инспектори на Малко Търново и Лесово само през последните три дни. Иззети са 16 540 къса /827 кутии/ цигари без акцизен бандерол от различни търговски марки, повечето с надписи “For duty free sale only”. Нарушителите са предимно български граждани, които са обявили, че пътуват с цел туризъм и са твърдели, че не пренасят стоки за деклариране. Цигарите са открити в тайници на осем леки автомобила и в багажното отделение на един туристически автобус.
11 540 къса /577 кутии/ от контрабандните цигари са задържани на митнически пункт Лесово. Те са иззети от различни тайници в седалките, вратите, под кората на багажника и в арматурното табло на влизащи в страната от Турция седем леки автомобила с българска регистрация. Две от проверките са извършени по сигнали на Гранична полиция. Съставени са актове по Закона за митниците срещу седем български граждани - 5-ма мъже и 2 жени, всички с адресни регистрации в област Ямбол.
Други 5 000 къса /250 кутии/ контрабандни цигари са иззети на митнически пункт Малко Търново, като 4 000 къса от цигарите са открити в пътнически сакове и куфари в багажника на лека кола „Ауди” с румънска регистрация, която е пътувала от Турция за Румъния през България. Съставен е акт за митническо нарушение срещу 28-годишен румънски гражданин с инициали T.G. Още 1000 къса контрабандни цигари са открити между два пакета с памперси в багажното отделение на туристически автобус с българска регистрация, превозващ пътници по редовен маршрут от Турция за България през Малко Търново. Никой от пътниците не е признал чий са цигарите, съставен е акт по Закона за митниците срещу неизвестен нарушител.
Само през последния месец август, на граничните митнически пунктове Лесово и Малко Търново са разкрити 40 опита за контрабанден внос на цигари, като са задържани близо 100 000 къса цигари без бандерол, пренасяни с леки автомобили и в ръчен багаж в туристически автобуси.