Мария Неделчева: Европейските екипи за гранична охрана ще засилят европейския характер на мисиите

Европейският парламент гласува днес доклада на Симон Бусутил (ЕНП,Малта) относно Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на държавите-членки на Европейския съюз (Frontex).

В обяснението си на вот, българският евродепутат от групата на ЕНП/ГЕРБ Мария Неделчева подкрепя доклада и посочва, че приемането на регламента дава повече яснота на гражданите за функциите и мисиите на FRONTEX. „Въвеждането на понятието "европейски екипи за гранична охрана" засилва европейският характер на мисиите и показва готовността за споделена отговорност и интегрирано управление на общите граници”, изтъква г-жа Неделчева.

Тя посочва и други предимства на регламента - по този начин европейската солидарност, засвидетелствана в договорите, ще бъде реализирана чрез обвързване с правни задължения за страните членки, както и с адекватен финансов и човешки ресурс. „Засилването и изясняването на ролята на агенцията и на страните членки ще допринесе за добра координация в действията, ясно разпределение на отговорностите и способност за посрещане на предизвикателствата, пред които са изправени определени страни. Така позволяваме на FRONTEX да разгърне човешката мисия, която тя изпълнява”, счита българският евродепутат.

На следващ ред М.Неделчева заявява, че в изпълнението на своите отговорности FRONTEX трябва да бъде пример не само в Европа, но и в световен мащаб. Миграцията е феномен, свързан с хората и следователно всички действия и всеки нов механизъм за функциониране трябва да бъдат съобразени с Хартата на основните права на Европейския съюз. „В тази връзка приветствам всички предложения, направени в тази посока - консултативния форум, експерта по човешките права, предвидените обучения за служителите на FRONTEX по въпросите на основните права”, завършва българският евродепутат.